Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σαπέν: Στόχος η συμφωνία πριν το δημοψήφισμα

Sapen misel 1

Την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σήμερα Τετάρτη, λίγες ώρες πριν προγραμματισμένη για τις 18:30 - ώρα Ελλάδος – τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, δήλωσε πως: «Σκοπός μας είναι να δούμε ως το τελευταίο λεπτό αν είναι δυνατό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο για μια επιστροφή στην σταθερότητα στην Ελλάδα και θα καθησυχάσει την Ευρώπη και τον κόσμο», σημείωσε.

«Η υπόθεση για μια συμφωνία υφίσταται, αυτό είναι ήδη αρκετό», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Μισέλ Σαπέν αναγνώρισε τον κίνδυνο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στην περίπτωση που νικήσει το «όχι».

Ωστόσο όπως ανέφερε «το δημοψήφισμα είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου. Δεν εναπόκειται σε εμάς να υπαγορεύσουμε έξωθεν αν πρέπει να οργανωθεί δημοψήφισμα. Ακόμη κι αν κερδίσει το «όχι», ο ρόλος της Γαλλίας θα είναι να κάνει τα πάντα για να παραμείνει (η Ελλάδα) στην ευρωζώνη», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η εξεύρεση μιας συμφωνίας είναι κάτι το απίστευτα περίπλοκο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη δριμύτητα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ο Γάλλος υπουργός αμφισβήτησε τη «σκληρότητα» της Γερμανίας απέναντι στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι: «Οι πιο σκληρές είναι οι μικρές χώρες που έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε, επικαλούμενος την Σλοβενία και την Σλοβακία.

Αυτές οι χώρες, συνέχισε, «λένε στην Ελλάδα: «εγώ έχω κάνει τις προσπάθειες, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα στην χώρα μου, κάνε προσπάθειες και εσύ στην χώρα σου, αλλά μην ζητάς από τον λαό μου να σε βοηθήσει την ώρα που ο κατώτατος μισθός σου είναι υψηλότερος από τον δικό μου, την ώρα που οι συντάξεις σου είναι υψηλότερες από τις δικές μου».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter