Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Reuters: Πεντάμηνη παράταση με 16 δισ. ευρώ σε δόσεις

euro 5343

Πεντάμηνη παράταση, μέχρι τον Νοέμβριο, του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος με σταδιακή εκταμίευση των αναγκαίων κεφαλαίων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας φέρεται να είναι το σχέδιο του μελετούν οι δανειστές εάν καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα.


Μάλιστα σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ στο Eurogroup διακινήθηκε έγγραφο των δανειστών για τα βήματα της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας κατά την διάρκεια της πεντάμηνης παράτασης σε περίπτωση βέβαια ύπαρξης συμφωνίας. Η Wall Street Journal μιλά για χρηματοδότηση 15,3 δισ. ευρώ, ενώ το Reuters, που παρουσιάζει το έγγραφο, κάνει λόγο για 16,3 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη που -όπως σημειώνει- είναι το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, επικαλούμενο το έγγραφο που ετοιμάστηκε για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το Reuters μιλά για συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα ύψους 16,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα 10,9 δισ. ευρώ που επιστράφηκαν από το ΤΧΣ και αφορούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του προγράμματος και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP's).
Το ποσό αυτό θα δοθεί σε 4 δόσεις, ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζει η Ελλάδα, και θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Πάντως, το έγγραφο εμπλέκει και το ΔΝΤ, το οποίο θα κληθεί να συνεισφέρει κεφάλαια τον Οκτώβριο κάτι που -όπως επισημαίνεται- σημαίνει ότι θα πρέπει να κριθεί βιώσιμο το χρέος, να έχει κάνει η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις και να έχει δεσμευτεί η Ευρώπη για χρηματοδότηση το επόμενο 12μηνο.
Τι αναφέρει το έγγραφο
«Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου του 2015 είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της οποίας 12 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας θα μπορούσαν να δοθούν από τον EFSF και την μεταφορά των κερδών από τα SMP/AMFA, συμπληρούμενα από μια αναμενόμενη πληρωμή του ΔΝΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ»» αναφέρεται στο έγγραφο.
«Σε αυτή την περίοδο αυτές οι εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης συμπληρωμένες από το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτρέψουν την κάλυψη των πληρωμών για το χρέος σε ποσό 14,3 δισ. ευρώ και την εξυπηρέτηση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και την ανασύσταση κάποιων κυβερνητικών μαξιλαριών».
Ωστόσο τα χρήματα αυτά, συνεχίζει το Reuters, θα δίνονταν σε τέσσερις δόσεις, η κάθε μια από τις οποίες εξαρτάται από την ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
- Η πρώτη δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ απο τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλαγα θα δινόταν άμεσα, δηλαδή αμέσως μετά τη ψήφιση της συμφωνίας και των πρώτων εφαρμοστικών νόμων από την ελληνικη Βουλή. Με την κατάθεσή της σε ειδικό λογαριασμό που αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους θα μπορέσει η Αθήνα να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ (1,6 δισ. ευρώ) που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Για την εκταμίευση βέβαια αυτού του ποσού απαιτείται και η αποδοχή της αρχής της διάθεσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από τα κοινοβούλια χωρων-μελών της Ευρωζώνης που εμπλέκονται.
- Η δεύτερη δόση των 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να δοθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου και αφού η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων (prior actions) στις αρχές Ιουλίου. Από το ποσό αυτό τα 3,5 δισ. ευρώ θα μπουν κατευθείαν στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.
- Άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα εκταμιεύονταν στις αρχές Αυγούστου, επίσης υπό την προϋπόθεση υλοποίησης prior actions στα τέλη Ιουλίου, και πάντα για την εξυπηρέτηση του χρέους
- Τελευταία δόση 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Οκτώβρη πάντα μετά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το ΔΝΤ μπορεί να συνεισφέρει 3,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, εφόσον υλοποιούνταν όλες οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και -πρόσθετος όρος- η ευρωζώνη να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες, και ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Πηγή: in.gr, Reuters

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter