Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Eurogroup: Νέα συνεδρίαση το Σάββατο…

euro 5343

Διακόπηκε μετά από 2,5 ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο εξέτασε το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί, αλλά και τις ελληνικές αντιρρήσεις και προτάσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τον Γ.Βαρουφάκη υπήρξαν υπουργοί που διαφώνησαν και με το κείμενο των θεσμών.

Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για να αποδεχθεί η Ελλάδα την πρόταση των θεσμών, είπε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Πρόσθεσε δε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις εξελίξεις, οι οποίοι προσερχόμενοι στη Σύνοδο εμφανίζονται προβληματισμένοι, χωρίς όμως να αποκλείουν συμφωνία τελικά.
Η Σύνοδος που ξεκινά σε λίγο δεν θα επικεντρωθεί στο θέμα της Ελλάδας, πέρα από την ενημέρωση των ηγετών για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα ωστόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα πιέζει για συζήτηση σε επίπεδο Συνόδου του θέματος τους ελληνικού χρέους, ζητώντας μάλιστα νέα Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης.
Η δήλωση Ντάισελμπλουμ για «ανοιχτή πόρτα» σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επεξεργασία των προτάσεων και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, όπως επιβεβαιώνει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επιβεβαιώνουν την πληροφορία για νέο Eurogroup τo Σάββατο.
«Το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει το Σάββατο το πρωί», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ενδεικτικές και οι πληροφορίες ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν νέα πρόταση από την ελληνική πλευρά, οι οποίες κυκλοφόρησαν αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, όταν ακόμα επικρατούσε σύγχυση σχετικά με το αν πρόκειται για διακοπή ή ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε μέχρι να βρούμε λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το Eurogroup, προσθέτοντας μάλιστα ότι αρκετοί υπουργοί στο συμβούλιο εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση των θεσμών.
Όπως είπε ο Γ.Βαρουφάκης «το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών.»
» Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».
Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «τελείωσε για σήμερα. Οι θεσμοί και η Ελλάδα συνεχίζουν να εργάζονται. Το Eurogroup θα συνέλθει αργότερα, αλλά όχι σήμερα», έγραψε στο twitter ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter