Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σχηματοποιήθηκε κείμενο βάσης για συζήτηση - UPD

eurogroup 0054

Σε βασικό κείμενο κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Euroworking Group και αν εκεί υπάρξει θετική κατεύθυνση, τότε το κείμενο θα ακολουθήσει την οδό για τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα καθυστερήσει λόγω των εξελίξεων προκειμένου να επιτευχτεί συμφωνία με τους δανειστές.

Νεότερες πληροφορίες όμως θέλουν η ελληνική πλευρά να προσέρχεται με δικό της κείμενο γεγονός που απορρέει από πληροφορίες που επικαλούνται ειδησεογραφικά πρακτορεία με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Ωστόσο στην περίπτωση που το τελικό κείμενο δεν περάσει, τότε εναπομένει άλλη μια συνεδρίαση με χρονικό όριο μέχρι και την Κυριακή, καθώς το κείμενο αυτό θα πρέπει στη συνέχεια, εφόσον υπάρξει και τότε συμφωνία, να επικυρωθεί από κοινοβούλια χωρών- μελών της Ε.Ε. προ των θερινών διακοπών.

 

Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες

Συνεχίζονται σε βαρύ κλίμα, οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με τα περιθώρια του συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχουν πλέον περιοριστεί σε δραματικό βαθμό.

Πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να βρίσκεται αντιμέτωπος με το «τείχος» των δανειστών αλλά να παραμένει – όπως μεταδίδουν συνεργάτες του – αμετακίνητος στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ελληνικές προτάσεις συνάντησαν έντονες αντιδράσεις - επί της ουσίας – ενώ παράλληλα κατέρρευσε και η εντύπωση για διχασμό στους κύκλους των πιστωτών.
Η απόπειρα αξιοποίησης ενός φημολογούμενου ρήγματος στις γραμμές των πιστωτών και ειδικώς μεταξύ Επιτροπής και ΔΝΤ έπεσε στο κενό.

Αποτέλεσμα ήταν να προβάλλονται σθεναρές αντιδράσεις στην απόπειρα της κυβέρνησης να θέσει ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω της επιδιωκόμενης ανάληψης μέρους του από τον EFSF και να μην γίνεται καν δεκτή μία εκ των προτέρων διατύπωση περί ελάφρυνσης, στο κείμενο της υπό συζήτηση συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος με θέμα της αξιοπιστίας και της ικανότητας της κυβέρνησης να υλοποιήσει μία ενδεχόμενη συμφωνία και για το λόγο αυτό, με τους θεσμούς να επιμένουν στα προαπαιτούμενα και στην εφαρμογή μέτρων άμεσης αποτελεσματικότητας.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται μια αλυσίδα εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα, οι οποίες θα προσδιοριστούν καταρχάς από το αν θα υπάρξει τελικώς μία συμφωνία ή όχι.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε «ναυάγιο», η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πτώχευση, ένα εξαντλημένο τραπεζικό σύστημα και ανυπολόγιστες περαιτέρω συνέπειες.

Εάν υπάρξει συμβιβασμός, θα είναι από επώδυνος έως αιματηρός, θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μία πλήρη κατάρρευση των γραμμών της και σε απεγνωσμένη αναζήτηση των τρόπων πολιτικής διαχείρισης.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο αναμένονται έντονες διεργασίες τις επόμενες μέρες, οι οποίες θα καταδείξουν κατά πόσον η κυβερνητική συνοχή και η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να διατηρηθούν υπό το βάρος μίας συμφωνίας, ή αν θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα σημάνουν απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή και προκήρυξη εκλογών ή ακόμη και προσφυγής στις κάλπες λόγω οριστικής απομάκρυνσης του Αλ. Τσίπρα από τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Ύστατη κεντρική επιδίωξη του Έλληνα Πρωθυπουργού - τα ξημερώματα της Πέμπτης - ήταν μία δέσμευση των δανειστών για αναχρηματοδότηση των ελληνικών δανείων και ειδικώς των ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες μέσω του EFSF, σε συνδυασμό με κάποια συγκεκριμένα μέσα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι ερμηνεύθηκε η παρουσία του επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ στις συζητήσεις, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται από πουθενά ότι υπήρξε κάτι συγκεκριμένο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και δεδομένης της έντονης πίεσης που ασκείται πλέον στο τραπεζικό σύστημα, δεν αποκλείεται ακόμη μία αναγκαστική συμφωνία, η οποία ωστόσο - κατά ευρωπαϊκές πηγές – θα αποτελέσει έκπληξη, με τα αποτελέσματα της να θεωρούνται δυσβάσταχτα στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter