Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι στις Βρυξέλλες - Αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων

thesmoi 0999

17:32 - Με πτώση 1,77% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη

17: 23 - Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ. 17: 16 - «Το ελληνικό χρέος δεν είναι ταμπού, αλλά δεν αποτελεί και άμεση προτεραιότητα» εξήγησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα βρεθεί στην ατζέντα του αποψινού Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20.00 ώρα Ελλάδας.

17:13 - Reuters: Αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

15: 40 - Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπροσωπος καγκελαρίας): «Δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ. Είναι σημαντικό τόσο για την τεχνογνωσία του όσο και τον ρόλο του στην χρηματοδότηση της Ελλάδας... Οι τρεις Θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση».

15:10 - Μάρτιν Γέγκερ (εκπρόσωπος Β.Σόιμπλε): «Υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί, προκειμένου να υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την Ελλάδα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει μια κίνηση».

15: 05 - Απέρριψε η ελληνική πλευρά την αντιπρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του left.gr που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί κατέθεσαν αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.

14:56 - Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι

14:54 - «Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από το πεντασέλιδό τους» σχολιάζουν με οργή κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών σε σχέση με το υπόμνημα των 5 σελίδων που είχε παραδώσει ο Γιούκερ στον Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες

14:30: Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

14:26: Στην έδρα της Κομισιόν έφτασε ο Αλ.Τσίπρας. Δεν έγιναν δηλώσεις.

13:40: Οι δανειστές κατέθεσαν νέα πρόταση προς την ελληνική πλευρά, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών.

13:33: Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως οι συνομιλίες «δεν έχουν καταρρεύσει» και η συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

13:00: Ξεκίνησε η συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες

«Αν μιλήσεις με Γάλλους θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν διανοούνται να μην υπάρξει συμφωνία με τους Ελληνες.
Αν μιλήσεις με Γερμανούς θα αισθανείς ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα κάνουν όλα όσα περνούν από το χέρι τους για να μην υπάρξει συμφωνία».

Κάπως έτσι μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες - λίγες ώρες πρίν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup - σχετικά με το ελληνικό ζήτημα εκπρόσωποι των «Θεσμών» οι οποίοι είναι κι αυτοί διχασμένοι.

Οπως λένε:

-Η Ευρωπαική Επιτροπή επιδιώκει με κάθε τρόπο τη συμφωνία,

-Το ΔΝΤ δεν γνωρίζει, ακόμη, αν θέλει να μείνει ή να φύγει από το πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας, η κυβέρνηση αναζητεί λύση της τελευταίας στιγμής, αν και πλέον πολλά κυβερνητικά στελέχη συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες συμφωνίας ή ναυαγίου αν δεν είναι μοιρασμένες, παίζουν από στιγμή σε στιγμή.

Διχασμένοι

Παρά τις ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, έστω και την τελευταία στιγμή, ο κίνδυνος ενός Grexit είναι ακόμα υπαρκτός, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποτιμούν θετικά την έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών θεσμών. Σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες τονίζεται ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, είναι καλό σημάδι και ότι οι προτάσεις της Αθήνας κινούνται, κατά την άποψη των θεσμών, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παράλληλα, όμως, γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το ΔΝΤ αποτελεί εμπόδιο για μια συμφωνία υποστηρίζοντας, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν.

Αισιόδοξος για μια συμφωνία Ελλάδας δανειστών εμφανίζεται ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) δηλώνει ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα είναι απλά η προϋπόθεση για μια σειρά από βήματα που θα συμβάλουν στην «ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Μάρτιν Σουλτς θεωρεί ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη οφείλουν να γίνουν επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το επενδυτικό πακέτο που ψήφισαν πρόσφατα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να εργαστούν έτσι ώστε «να φορολογηθούν επιτέλους εκείνοι που είτε έχουν συμβάλει λίγο, είτε καθόλου στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα για να γεφυρωθούν οι διαφορές, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά σεις συνομιλίες.

Η αντιπρόταση των Θεσμών

Αντιπρόταση κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με ένα συνοπτικό 5σέλιδο κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να κλειδώσει η συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σχετικού 5σέλιδου κειμένου.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

Δημοσιονομικά

Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Οι θέσεις των θεσμών παρουσιάζονται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Eurrogroup. Ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι οι αντιπροτάσεις των δανειστών δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.

Στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην αντιπρόταση τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.

Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Σημειώνεται πως μιλώντας σε συνεργάτες του λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν αποδέχονται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους συνεργάτες του. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Η συνάντηση των Θεσμών

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης η σύσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών λίγο πριν την τετραμερή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, ώστε να κλείσουν δια ζώσης τα ανοιχτά ζητήματα πριν το Eurogroup.

Προσερχόμενος στη συναντηση των επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταισενμπλουμ δήλωσε: «πολλή δουλεια μένει να γίνει σημερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία». Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

O πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία έφτασαν στις Βρυξέλλες στις 14:00.

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και ξεχωριστή συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι λίγον πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο ελληνας πρωθυπουργός με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Δηλώσεις αξιωματούχων

«Μένει να γίνει πολλή δουλειά σημερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των θεσμών. «Χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείσα για το ελληνικό ζήτημα η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ισχυρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προς την εξεύρεση κοινού εδάφους για επίτευξη συμφωνίας.

Παρέμβαση μέσω της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit έκανε και ο γνωστός γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα του χρέους αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε, ενώ επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. «Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών» είπε, τονίζοντας πως η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της και «δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες».

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα υποχωρήσουν διότι «μία χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αδιανόητη», εξέφρασε ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν-Λικ Μελανσόν στον Monde.

Πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαβουλεύσεων για την Ελλάδα, λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μην ολοκληρωθούν στη Σύνοδο, καθώς η προθεσμία είναι η 30ή Ιουνίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

 

Πηγή: www.tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter