Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ντάισελμπλουμ: Αδύνατο να έχουμε απόψε τελική συμφωνία

daisel lagard

Την άποψη ότι είναι αδύνατο να υπάρξει τελική συμφωνία απόψε εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό» είπε πάντως ο Ολλανδός αξιωματούχος. Μικρές προσδοκίες για συμφωνία εκφράζουν και άλλοι υπουργοί, με τον πάντα σκληρό Β.Σόιμπλε να επιμένει ότι οι ελληνικές προτάσεις εξακολουθούν να μην επαρκούν. Ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες για νέο Eurogroup την Πέμπτη.

Η άποψη του Γ.Ντάισελμπλουμ ότι δεν μπορεί σήμερα να υπάρξει τελική συμφωνία εδράζεται, όπως εξήγησε ο ίδιος, στο ότι οι προτάσεις της Ελλάδας για τις οποίες σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα αν αποφανθούν οι θεσμοί έφθασαν πολύ αργά.

Αμετακίνητος από τη σκληρή γραμμή του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές προτάσεις από την Ελλάδα και ότι κατά την άποψή του δεν έχει υπάρξει καμία αλλάγη από την Πέμπτη. Κατά τον ίδιο, χωρίς ουσιαστικές και ολοκληρωμένες προτάσεις δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία για Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αρκετοί ακόμα υπουργοί Οικονομικών. «Έχω πολύ λίγες ελπίδες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα» δήλωσε ο φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, προσθέτοντας ότι η ελληνική πρόταση δεν έχει συζητηθεί από τους θεσμούς.

Ο ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Νούναν δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει «πολύ λίγες προσδοκίες», εξηγώντας πως «η προετοιμασία δεν ήταν ιδανική» και κρίνοντας ότι είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ξανασυναντηθούν την Πέμπτη, πριν από μία νέα Σύνοδο Κορυφής, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος εκτίμησε ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία σήμερα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «μένει λίγος χρόνος, όμως μένει χρόνος».

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Π.Καζιμιρ, δήλωσε πως «συναντιόμαστε για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες. Φαίνεται ότι η πίεση χρόνου είναι τώρα ο καλύτερος φίλος μας, επομένως ας αξιοποιήσουμε αυτό το momentum».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι άκουσε πως υπάρχει νέα ελληνική πρόταση η οποία επιτρέπει να σημειωθεί πρόοδος. «Η προσωπική μου προτίμηση είναι μια σύνθετη συμφωνία παρά μια απλή παράταση ή ένα ατύχημα. Κατά την άποψή μου, μια παράταση μόνο, δεν είναι μια τίμια λύση. Θα είναι σαν μια πλαστική εγχείριση η οποία στο τέλος θα κατέληγε λάθος. Επομένως ας ελπίσουμε για το καλύτερο».

Σκληρές και δηκτικές οι δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γκερτ Σέλινγκ, ο οποίος δεν βλέπει το ενδεχόμενο συμφωνίας απόψε. Κάνοντας λόγο για πρόβλημα επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά, μίλησε για νέο Eurogroup εντός της εβδομάδας. Μάλιστα αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τα επαναλανβανόμενα ταξίδια.

Μοσκοβισί: Επιθυμούμε συμφωνία

«Επιθυμούμε μια συμφωνία», τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμφωνία είναι και εφικτή και αναγκαία. Την αλλαγή κλίματος, εκφράζοντας αισιοδοξία για συμφωνία, τονίζει ο Επίτροπος από το πρωί σήμερα, Δευτέρα.

Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, ότι υπάρχει πρόοδος και αποτελεί βάση συζήτησης, κυρίως όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι απομένει ακόμα δουλειά όσον αφορά τον ΦΠΑ και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις και να χαραχθεί η διαδικασία της δουλειάς που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία. «Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter