Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΗΑΤΤΑ: Οι Ευρωπαίοι tour operators ζητούν τελική απόφαση και χαμηλό ΦΠΑ στον τουρισμό

hatta logo1

Δελτίο Τύπου στο οποίο εκφράζονται οι ανησυχίες της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς για την αβεβαιότητα σχετικά με τον ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, εξέδωσε ο ECTAA (The European Travel Agents' and Tour Operators' Associations), στον οποίο ο ΗΑΤΤΑ είναι ενεργό μέλος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Ο ECTAA, o Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος που εκπροσωπεί 31 εθνικούς Συνδέσμους Τουριστικών Γραφείων και Tour Operators, ουσιαστικά συμμαχεί με την ελληνική θέση του τουριστικού κλάδου, στην διεκδίκηση ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα συστατικά του τουριστικού πακέτου.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δελτίο:

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Τουριστική Βιομηχανία έχει ανάγκη τη σιγουριά, όσον αφορά την αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Ο ECTAA, o Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος που εκπροσωπεί 31 εθνικούς Συνδέσμους Τουριστικών Γραφείων και Tour Operators, καλεί τους πολιτικούς ηγέτες που έχουν την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα την Ελληνική Kυβέρνηση, τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), να καταλήξουν σε άμεση συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης και της απόφασης για την αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, εφόσον υπάρξουν, θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά την πάροδο επαρκούς χρονικού διαστήματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν στις τιμές που συμφωνούνται μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων.

Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμοστούν σταδιακά, διότι μια δραστική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί από την τουριστική βιομηχανία και θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο θέμα των τιμών των υπηρεσιών.

Με τους συντελεστές ΦΠΑ στην Νότια Ευρώπη να κυμαίνονται μεταξύ 4% και 8% η Ελλάδα μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί στο περιθώριο μιας πολύ ανταγωνιστικής τουριστικής αγοράς.

Οι ξένοι tour operators και οι Έλληνες tour operators, travel agents, ξενοδόχοι και οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι αδύνατον να υπογράψουν συμφωνίες ή να δεσμευτούν με συμβόλαια για την επόμενη τουριστική περίοδο του 2016. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό.

Όμως, ο τουρισμός είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο ελληνικός τουρισμός συμβάλλει περισσότερο από 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και καλύπτει το 60% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ παράλληλα απασχολεί το 20% του εργατικού δυναμικού και παρήγαγε το 2014, 40 δις €.

Ο ΕCTAA πάντοτε υποστήριζε την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, συνυπολογίζοντας την τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης στην οικονομία και την απασχόληση για την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ευρώπη χάνει μερίδιο της αγοράς σε σχέση με άλλους γρήγορα αναπτυσσόμενους προορισμούς παγκοσμίως.

Ο Πρόεδρος του ECTAA, κ. Lars Thykier, σημειώνει ότι: «Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικός τουριστικός προορισμός για τους Ευρωπαίους και οι tour operators επιθυμούν να συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνουν τη χώρα στα προγράμματά τους. Αυτός είναι ο λόγος που καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σύντομα σε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός στην Ευρώπη».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter