Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Reuters: Φόβοι για διακοπή του ELA από την ΕΚΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία

ela refstotita

Έτοιμοι να κόψουν την έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA) στην Ελλάδα στις ελληνικές τράπεζες είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Φοβούμενη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει εκτός Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει οικονομική στήριξη προσπαθώντας να την κρατήσει εντός ευρώ, αλλά ένα Grexit θα έδινε μια νέα τροπή στα γεγονότα, σχολιάζει το Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος, το Reuters αναφέρει πως «όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και υπάρχει κάποια ελπίδα για συμφωνία, τότε θα ήταν τρελό για την ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA. Αν όμως η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, τότε όλα αλλάζουν. Θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει χρηματοδότηση με ενέχυρα ενός δανειολήπτη σε χρεοκοπία».

Άλλοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ελληνικό ζήτημα αναφέρουν στο Reuters, ότι «είναι θέμα χρόνου να κοπεί ο ELA και να επιβληθούν capital controls».

Η προοπτική διακοπής του ELA πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία σχολιάζει το δημοσίευμα, αφού χωρίς στήριξη από την ΕΚΤ - καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται- η επιβολή capital controls είναι αναπόφευκτη.

Πηγή: www.tanea.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter