Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μαξίμου: Η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο έχει τελειώσει

maximou 582

Η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί, συνεχίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση του Ταμείου δεν είναι παρά μια πίεση προς όλες τις πλευρές, κυρίως προς το Βερολίνο, για να εξασφαλίσει τα χρήματά του. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη. Για κάποια ώρα παρευρέθηκε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Απαντώντας στις χθεσινές ανακοινώσεις από την Ουάσινγκτον περί αποχώρησης των κλιμακίων του Ταμείου από τη διαπραγμάτευση, αφού η συζήτηση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο, και το ΔΝΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός, όπως είπε ο Τζέρι Ράις, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσαν την Παρασκευή πως η δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου σημαίνει αναγνώριση της ελληνικής θέσης και αποτυπώνει τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών.

Επίσης, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι η δήλωση αποχώρησης του Ταμείου αποτελεί και έναν μοχλό πίεσης προς Κομισιόν και ΕΚΤ «να επανέλθουν στο 'σωστό δρόμο' της τεχνικής διαπραγμάτευσης».

Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν τη δήλωση Γιούνκερ ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν ξανά σε τεχνικό επίπεδο ως μια προσπάθεια να «ηρεμήσει» το Ταμείο.

«Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις, 'το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων' και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα»

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από το Μαξίμου, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα (conditionality) και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
-Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
-Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
-Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων (αναπτυξιακό πακέτο).

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, -όπως έχει συμφωνηθεί στις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ- με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. «Γι' αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους» σημειώνεται.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές παραθέτουν στοιχεία απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Τζέρι Ράις: για το ύψος των συντάξεων σημειώνεται πως «η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων (1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά) παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Σημειώνεται επίσης, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

Για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων αναφέρεται ότι στην Ελλάδα ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ (ο κ. Τζέρι Ράις είπε 10%) ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος (στοιχεία από Ageing Report 2012).

Όσο για τον μέσο όρο συνταξιοδότησης τονίζεται ότι είναι σχεδόν ίδιος σε Ελλάδα και Γερμανία (Ελλάδα: 63 ετών για άνδρες, 59 για γυναίκες - Γερμανία: 63 ετών για άνδρες, 62 για γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011), ενώ όπως λέει το Μαξίμου ο κ. Ράις χθες ισχυρίστηκε πως ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα.

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter