Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Standard & Poor's: Δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός η μη πληρωμή του επίσημου τομέα

82500A8F6157C4587D8A48FB51178475

Στη διευκρίνιση ότι η αθέτηση πληρωμής δόσης της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός (default event) για την Standard & Poor's, προχώρησε ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Μόριτζ Κρέμερ μιλώντας σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του Bloomberg. Σημειώνεται πως η Standard & Poor's υποβάθμισε χθες Τετάρτη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «CCC». Ο αναλυτής της Standard & Poor's εκτίμησε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία η Ελλάδα θα αποτύχει σύντομα να αποπληρώσει υποχρεώσεις προς ιδιώτες ομολογιούχους, λέγοντας πως η πραγματική καταληκτική προθεσμία δεν συνδέεται με την αποπληρωμή του ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου αλλά τοποθετείται τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ορισμένα από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

«Εάν δεν πληρώσουν αυτό το ποσό, η εκτίμησή μου είναι πως θα καταστεί αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει την έκτακτη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», είπε ο Κρέμερ και πρόσθεσε: «Με τις τρέχουσες συνθήκες ίσως απλώς να είναι ζήτημα χρόνου πότε θα σημειωθεί η χρεοκοπία».

Ο Κρέμερ σημείωσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου πιθανώς δεν επαρκούν και για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Δεν μπορούν να ξύσουν άλλο το βαρέλι», είπε.

Ο ίδιος , τέλος, σημείωσε πως το απόθεμα του ελληνικού χρέους είναι πολύ μεγάλο ειδικά για το λόγο ότι η χώρα δεν έχει επιτύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter