Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΒΕΠ: Απαράδεκτα και υφεσιακά τα μέτρα

mihalaros interview

Την επιτακτική ανάγκη μίας ευρύτερης δυνατής συναίνεσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στους δανειστές μας ώστε να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση και να αναπτύξει αναπτυξιακή δυναμική, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, παρατηρώντας ότι, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες γίνονται διαβουλεύσεις, καμία πρόοδος δεν υπήρξε. Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι τόσο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και με τις προτάσεις των δανειστών μας η χώρα μας βυθίζεται ολοένα περισσότερο στην ύφεση, καθώς τα μέτρα που προτείνονται έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ειδικότερα στην πρόταση που υποβλήθηκε από ελληνικής πλευράς, προβλέπονται μεταξύ άλλων αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ σε 6%, 11% και 23%, σε αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από 10% σε 13%, αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Επίσης προτείνεται έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, κλιμακώνοντας τον συντελεστή, ανάλογα με τα καθαρά κέρδη.

Οι δανειστές από την πλευρά τους προτείνουν, εκτός της έκτακτης εισφοράς 5% από το πρώτο ευρώ στα κέρδη των επιχειρήσεων, την αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% για τις Α.Ε. και από το 55% έως το 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, σηματοδοτώντας μία ακόμη οδυνηρή φορολογική επιβάρυνση. Προτείνουν, επίσης, δύο συντελεστές, 11% για τρόφιμα, φάρμακα, ξενοδοχεία και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, πλήττοντας επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά.

Προτείνουν την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, καταδικάζοντάς τα τουριστικά, την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά, του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες, κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων, τροποποίηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και, βέβαια, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2016.

Συνοψίζοντας, αναφέρει ο κος Μιχάλαρος, και οι δύο προτάσεις με τα φοροεισπρακτικά μέτρα που περιλαμβάνουν κάθε άλλο παρά αναπτυξιακές μπορούν να χαρακτηρισθούν και έρχονται για να βάλουν «ταφόπλακα» στην επιχειρηματικότητα. Είναι ολοφάνερο ότι και την ανεργία θα διογκώσουν και την φτώχεια θα ενισχύσουν, αλλά και περισσότερες επιχειρήσεις θα οδηγήσουν σε κλείσιμο ή δραστηριοποίηση σε άλλες χώρες.

Τα μέτρα και των δύο πλευρών είναι επώδυνα και ξανεμίζουν τις ελπίδες επιχειρηματιών για ανάπτυξη και πολιτών για καλύτερες μέρες και ανάκαμψη της οικονομίας.

«Δυστυχώς» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΒΕΠ, «οι άδικες και, όπως διαφαίνεται, αναποτελεσματικές αυτές προτάσεις γκρεμίζουν έστω και κείνα τα μικρά θετικά αποτελέσματα που πέτυχαν με τις θυσίες τους όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.» «Στοχεύουν σε είσπραξη εσόδων» είπε «αλλά θα καταφέρουν να συσσωρεύσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν αντέχουν οι Έλληνες, δεν αντέχουν άλλο πια οι επιχειρήσεις» κατέληξε ο κος Μιχάλαρος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter