Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δήλωση Β. Κορκίδη για την πρόταση συμφωνίας «Στρατηγική Βιωσιμότητας για την Ανάπτυξη»

korkidis

«...Εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώνεται ότι κατά την περίοδο των μνημονίων, οι Έλληνες απώλεσαν τουλάχιστον το 1/4 του συνόλου των εισοδημάτων τους, ενώ οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν από 7 έως 9 φορές. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι κοστίζει ακριβά να είσαι Έλληνας στον τόπο σου, τελικά δε δημιουργήθηκε η γενιά των 300 ευρώ, όπως σχεδίαζε η τρόικα και είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπόμπ Τράα στις 14/12/11 στο ΔΣ της ΕΣΕΕ, αλλά μία νέα γενιά ανέργων και εργαζομένων με μέσο μηνιαίο μισθό τα 400 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει των πολύ κρίσιμων εξελίξεων, οι μικρομεσαίοι της αγοράς απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα στελέχη της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, να ασχοληθούν με την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας και την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα. Ήρθε η ώρα να φροντίσουμε όλοι μαζί το παρόν και το μέλλον της χώρας και λιγότερο το παρελθόν, αφού ο κίνδυνος της χρεοκοπίας σημαίνει αποτυχία για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, απομόνωση της χώρας, περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας και «ξαφνικό θάνατο» της οικονομίας. Μια πτώχευση, μετά από πέντε χρόνια άνισου καθημερινού αγώνα επιβίωσης απέναντι στα αποτυχημένα μνημονιακά πειράματα, θα είναι παράδοση άνευ όρων και δεν πρέπει να κάνουμε σε κανένα αυτή τη χάρη.

Ο κίνδυνος της ύφεσης μπορεί να μας οδηγήσει σε μία ακόμα χαμένη χρονιά, με το χρόνο να πιέζει και τη δυσκολία η οικονομία να «γυρίσει» τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2015. Είναι βέβαιο πάντως πως σήμερα, εκτός από την κρίση χρέους, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια τραπεζική κρίση. Οι ζημιές στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα είναι ήδη μεγάλες και δεν αναπληρώνονται εύκολα, ενώ η επαναφορά των μεγεθών της οικονομίας σε θετική τροχιά είναι πλέον δύσκολη και χρονοβόρα. Οι αναγκαίες συνθήκες που πρέπει να δημιουργηθούν είναι η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην αγορά, η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, η ενίσχυση νέων χορηγήσεων, η αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλών και πιθανώς η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Η δημοσιονομική πολιτική, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα έσοδα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις δαπάνες, συνιστούν τα πεδία υπολογισμού του συνολικού λογαριασμού της συμφωνίας.

Έστω λοιπόν και μία «μέτρια» συμφωνία με τον τίτλο «Στρατηγική Βιωσιμότητας για την Ανάπτυξη» και με τον βαρύ λογαριασμό νέων μέτρων που όπως φαίνεται θα είναι της τάξης των 4 έως 5 δις ευρώ για τη διετία 2015-2016, μπορεί να μην είναι ούτε η υποσχόμενη ούτε η αναμενόμενη, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη, τόσο για την αγορά και την οικονομία όσο και την ελληνική κοινωνία.

Δεν είμαστε αφελείς να μην γνωρίζουμε ότι οι περικοπές 1,5% του ΑΕΠ και περίπου 2,7 δις ευρώ, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ και περίπου 1,8 δις ευρώ και της έκτακτης εισφοράς κατά 30% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, οι φόροι πολυτελείας και διαφήμισης και όλα τα άλλα επιπλέον μέτρα της νέας συμφωνίας, θα επιβαρύνουν και πάλι όλους εμάς.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων και η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας επιλέγει να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας συμφωνίας, παρά στα πρόθυρα μιας χρεοκοπίας. Ως εκ τούτου, μια τελική συμφωνία πριν το τέλος της εβδομάδος θα επουλώσει πολλές ανοικτές πληγές και θα μας δώσει το δικαίωμα, αποφεύγοντας την οικονομική καταστροφή, να ελπίζουμε με σκληρή δουλειά σε ένα καλύτερο μέλλον...»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter