Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε αρνητικές υποβάθμισε η Moody's τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

moodys logo

Για μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls ) στην Ελλάδα κάνει λόγο ο οίκος Moody's σε έκθεση που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα και με την οποία υποβαθμίζει από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η υποβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014 έως και σήμερα. Ενδεικτικά τονίζει πως οι εκροές καταθέσεων τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ ή το 18% των συνολικών καταθέσεων.

Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει πως οι πιέσεις στις καταθέσεις δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και πως ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και «παγώματος» καταθέσεων.

Η Moody's αναφέρει πως η πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016, λόγω των εξελίξεων μετά τις εκλογές συνέβαλε στην υποβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα εκτιμά πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γύρω στο 38-40% των μικτών δανείων μέχρι το τέλος του 2015, από 34,2% τον Δεκέμβριο του 2014. Εκτιμά δε επιδείνωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους, και θεωρεί πως πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή προβλέπει πως οι τράπεζες θα πιέζονται από τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων. Αθροιστικά οι λόγοι αυτοί θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της προ προβλέψεων κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων το 2015.

Η Moody's αναμένει πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα παραμείνει υψηλή. Υπολογίζει μάλιστα πως η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί στο 32% περίπου των συνολικών assets των τραπεζών στο τέλος Απριλίου, από περίπου 12% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014. Στη βάση αυτή σημειώνει πως η αυξημένη έκθεση στον ELA οδηγεί σε άνοδο του κόστους χρηματοδότησης, ασκώντας πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

 

Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter