Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο αυριανό Brussels Group η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα

houliarakis giorgos 300x192

Δέκα ημέρες περιθώριο, για να ξεκλειδώσει την χρηματοδοτική στήριξη από την ευρωζώνη έχει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που εισέρχεται αύριο στο Brussels Group. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα μεταβεί απόψε στις Βρυξέλλες από το Λονδίνο και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, οι οποίοι θα ταξιδέψουν από τη Αθήνα θα έχουν νέο τετ α τετ με τους Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) για την αποσαφήνιση των δύσκολων σημείων της επιδιωκόμενης συμφωνίας. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Brussels Group για την προετοιμασία των επικείμενων συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, ενώ νέα τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί και αργότερα σήμερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, οριοθέτησε εκ νέου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών, ενώ αναφέρθηκε και στην διάθεση συμβιβασμών με τους ευρωπαίους εταίρους, στο βαθμό που η επιδιωκόμενη συμφωνία :

-Θα αντιμετωπίζει μέσο-μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου, έως ότου η χώρα εξέλθει με ασφάλεια στις αγορές, με τη λύση να περιλαμβάνει «προοπτική» απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
-Θα προβλέπει «χαμηλά» πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως για εφέτος και το 2016.
-Θα προβλέπει ένα «επενδυτικό πακέτο» για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε στέρεες βάσεις, με προτεραιότητα στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
-Δεν θα επιβάλλει «νέα» μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που εντείνουν τις ανισότητες και διαρρηγνύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή.

Στόχος είναι η συμφωνία να επιτευχθεί το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, ώστε να υπάρξει το περιθώριο χρόνου που απαιτείται για να παρασχεθούν έως τα τέλη Ιουνίου οι σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά και να προχωρήσει η συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στην ελληνική Βουλή.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter