Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε CCC από B υποβαθμίζει την Ελλάδα η DBRS

ellada oikonomia 1

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε CCC (υψηλό) με αρνητική τάση από το Β, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, και υποβάθμισε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε R-5 με σταθερή τάση από R-4.


Η υποβάθμιση οφείλεται στην αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές και την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί το χρέος. Η DBRS έθεσε τις αξιολογήσεις under review στις 4 Φεβρουαρίου για να αποτυπώσει τις αυξημένες ανησυχίες για μια πιθανή επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Η τρέχουσα υποβάθμιση αποδίδεται στην περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με το εάν η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα που αποκαθιστά την μακροοικονομική σταθερότητα και βελτιώνει την ταμειακή θέση της Ελλάδας.
Ελλείψει μιας τέτοιας συμφωνίας, οι χρηματοδοτικές πηγές φαίνεται να είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον, τονίζει η DBRS.
Αυτή η υστέρηση οφείλεται στην απουσία πρόσβασης στις αγορές ομολόγων, καθώς επίσης και στην καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών του επισήμου τομέα για τους όρους που απαιτούν οι πιστωτές ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της ισχύουσας οικονομικής βοήθειας ή ή την ένταξη σε ένα νέο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Η άποψη της DBRS είναι ότι ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα είναι πιθανό να είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη, στην χρηματοοικονομική σταθερότητα και στη δημοσιονομική πολιτική.
Η «αρνητική τάση» (Negative Trend) αντανακλά το ρίσκο μιας αθέτησης πληρωμής προς τους επίσημους πιστωτές ή την περαιτέρω συσσώρευση των καθυστερούμενων οφειλών σε εγχώριους παράγοντες. Στις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα έχει να καλύψει αρκετές πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Η άποψη της DBRS είναι ότι μια αθέτηση πληρωμής σε αυτούς τους πιστωτές του επίσημου τομέα πιθανώς θα προκαλέσει μια επιτάχυνση της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, και θα υπονόμευε περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό με τη σειρά του θα καταστήσει πιο δύσκολο για την Ελλάδα να δημιουργήσει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Μια τέτοια αθέτηση πληρωμής θα έθετε επίσης σε κίνδυνο και τον ELA, χωρίς τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν να αντιμετωπίσουν μικρότερα μαξιλάρια ρευστότητας και θα διέτρεχαν τον κίνδυνο αφερεγγυότητας
Πηγή: capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter