Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ποια μέτρα κλείδωσαν στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης

ellada eu 223

«Αν μας πουν ότι θέλουν αίμα στο σπαθί δεν θα κάνουμε πίσω». Με την φράση αυτή απάντησε κυβερνητικό στέλεχος στις αναφορές που έκανε νωρίτερα την Τετάρτη αξιωματούχος του ευρωσυστήματος, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επωμιστεί πολιτικό κόστος για να κλείσει η συμφωνία. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ευρωζώνης σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα των συντάξεων και στο θέμα των εργασιακών πληρώνοντας το πολιτικό κόστος, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πως στους τομείς αυτούς η διαπραγμάτευση θα εστιάσει μετά την ενδιάμεση συμφωνία (μετά τον Ιούνιο) και ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

Ενδεικτικά για τα εργασιακά είπε πως το νομοσχέδιο Σκουρλέτη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί για παρατηρήσεις στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). «Τα εργασιακά δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος», ανέφερε με νόημα, προσθέτοντας πως δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει στρεβλά καθεστώτα του παρελθόντος.

Για το ασφαλιστικό υπογράμμισε πως θα πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή και μεθοδευμένη συζήτηση και να μην τεθεί το θέμα αποσπασματικά στα πλαίσια της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Επεσήμανε πάντως πως για το θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στους θεσμούς κάποιες παρεμβάσεις όπως π.χ. «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων και μειώσεις στις υψηλές επικουρικές. Για την 13η σύνταξη είπε πως παραμένει στο τραπέζι, αλλά θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να δεχθεί παραμετροποιήσεις στο θέμα αυτό.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ οι ίδιες κυβερνητικές πληροφορίες ανέφεραν πως δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση παρεμβάσεις, ωστόσο η κυβέρνηση θα συζητούσε έναν ενιαίο συντελεστή 15%, με παράλληλη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται διαλλακτική στη διάθεση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αλλά και στην πώληση ποσοστού του ΟΣΕ, με διαδικασίες όμως που θα επιφέρουν υπεραξία για το Δημόσιο, ενώ είναι αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Σχετικά με την έκταση στο Ελληνικό βασική θέση είναι πως το τίμημα πώλησης είναι μικρό, αλλά ότι επί του θέματος εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα εξετασθεί αύριο Πέμπτη το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως θα προβλέπει την μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα λογοδοτεί στη Βουλή, παρεμβάσεις για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διατάξεις για το λαθρεμπόριο, ρυθμίσεις για τα ΚΤΕΟ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με την καταβολή κατ' αποκοπήν φόρου 15% περίπου, κ.ά. Κατά κυβερνητικές πηγές θα προβλέπει ακόμη ειδικό φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων.

Σχετικά με το τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και ειδικά για το εάν η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο αποσαφηνίσθηκε πως «αυτό θα αποφασισθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο».

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν πως κατά την σημερινή σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάσθηκε και ο καλύτερος συντονισμός στην επικοινωνία του Brussels Group και του Athens Group -που βρίσκονται πλέον στις Βρυξέλλες- με τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, να ενημερώνει σε κάθε διάλειμμα του Brussels Group τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και εν συνεχεία εκείνος να ενημερώνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν ήταν απαίτηση της ελληνικής πλευράς τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που μετέχουν στο Athens Group να μεταβούν στις Βρυξέλλες, αλλά αίτημα των δανειστών.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter