Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μώραλης: Απαράδεκτη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

moralis 000

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ''ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1'' ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης. Ειδικότερα ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, την οικονομική ασφυξία που έχει δημιουργηθεί η οποία έχει επιδεινωθεί ιδιαιτέρως από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση την οποία κάνει η Κυβέρνηση.

Νομίζω ότι είναι βασική προϋπόθεση, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει μια γενικότερη ασφυξία στη χώρα, στον δημόσιο τομέα και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να παραταθεί περαιτέρω η διαπραγμάτευση. Από την άλλη, όσο και να θέλουν οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι πολίτες να βάλουν πλάτη στη χώρα και στην κυβέρνηση, δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε συγκεκριμένα πράγματα, όπως είναι η διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Θεωρώ ότι η διαδικασία είναι απαράδεκτη. Με την Πράξη αυτή, τίθεται σε αμφισβήτηση η αυτοτέλεια και η αυτονομία της Αυτοδιοίκησης. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος και καμία διαβούλευση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους Περιφερειάρχες, με τους Δημάρχους. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τραύμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Άκουσα με ενδιαφέρον τον κ. Μάρδα που έδωσε κάποιες εξηγήσεις χθες στην ΚΕΔΕ. Είμαστε σε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία για να καταλάβουμε ακριβώς πως θα πρέπει να λειτουργήσουμε στη συνέχεια. Θεωρώ ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ως Δήμοι και να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό μας. Θα πρέπει να σας πω, πως ως Δήμος Πειραιά περιμέναμε τρείς μήνες για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός μας.

Μόλις εγκρίθηκε στις αρχές Απριλίου ήρθε το θέμα της μεταφοράς των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν γνωρίζουμε αν μπορούμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό. Από όσο γνωρίζω με το ΕΣΠΑ και τα ανταποδοτικά δεν υπάρχει πρόβλημα, τα χρήματα στο Παρακαταθηκών δεν επηρεάζονται. Είμαστε σε μια διαδικασία διερεύνησης».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στην «εντατική» και ειδικά ο Δήμος Πειραιά εδώ και πολλά χρόνια είναι «βαριά ασθενής». Ενδεχομένως, τέτοιου είδους αποφάσεις μπορεί να μας οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα. Από την άλλη κατανοούμε και τη δύσκολη κατάσταση και την οικονομική ασφυξία που υπάρχει στη χώρα. Γι΄ αυτό, θα πρέπει με ψυχραιμία, με ηρεμία, χωρίς ακρότητες και κραυγές να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Με αυτή τη λογική θα πάω στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν θέλεις να κατανοήσεις, δεν μπορείς να μην στηλιτεύσεις και να μην καταδικάσεις πράξεις τις οποίες θεωρώ απαράδεκτες».

«Οι Περιφερειάρχες είπαν πως δεν καταθέτουν χρήματα μέχρι να κάνουν μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η ΚΕΔΕ ότι θα γίνει η Γενική Συνέλευση. Ωστόσο στο θέμα αυτό, εμπλέκονται και Υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν αρκεί μόνο η απόφαση ενός Δημάρχου. Υπάρχουν ευθύνες και τρόποι για να πιεστεί η όποια Δημοτική Αρχή προκειμένου να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό θα το δούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Tα δεδομένα για κάθε Δήμο είναι διαφορετικά. Μίλησα με Δημάρχους οι οποίοι δεν έχουν διαθέσιμα να καταβάλλουν, άλλοι Δήμαρχοι έχουν, άλλοι έχουν δεσμευμένα χρήματα από δικαστικές αποφάσεις και άλλοι έχουν χρήματα τα οποία πρέπει να πάνε σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς. Το θέμα για εμένα είναι καθαρά θεσμικό και πολιτικό».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter