Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση ΕΣΕΕ – Κουντουρά για παράλληλη ανάπτυξη εμπορίου και τουρισμού

ESEE

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες 7 Απριλίου 2015 ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο, τη Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ κα Βάλια Αρανίτου, καθώς και τον κ. Αριστοτέλη Καρβέλλα, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων-Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε), οργάνωσης που εκπροσωπεί 7500 επιχειρήσεις Ελλήνων σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες και συνεργάζεται από το 2013 με την ΕΣΕΕ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κρίσιμη σχέση εμπορίου και τουρισμού και η αναζήτηση τρόπων για την περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της σχέσης. Κοινός τόπος και στις δύο πλευρές ήταν η ανάγκη να αναπτυχθούν δράσεις που θα επιτρέπουν στην ελληνική επιχειρηματικότητα να ενισχύει την εξωστρέφειά της και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής ταυτότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε θετικά η δυνατότητα της τελικής διαμόρφωσης και ένταξης όλων των σημάτων σε ένα "Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας", αλλά κυρίως της επίσημης πιστοποίησης, σε εθνικό επίπεδο και υπό την έγκριση αλλά και εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο του παραδοσιακού σήματος του Ε.Ο.Τ..

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε στην Υπουργό μια σειρά ερευνών του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, αναφορικά με τη σύνδεση του εμπορίου σε μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως Δωδεκάνησα και Κρήτη, καθώς και της τουριστικής διαδρομής και συγκέντρωσης στην Αττική, προερχόμενης κυρίως από την κρουαζιέρα. Επίσης, δόθηκαν δύο σημαντικές μελέτες-εκθέσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, χωρίς εξαιρέσεις, όπως:

• Μελέτη που έχει εκπονήσει ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) με τη συνδρομή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.) αναφορικά με το μιλιομετρικό κόστος των θαλασσίων αποστάσεων με θέμα: «Κρίσιμες ώρες για την Ακτοπλοΐα και τις συγκοινωνίες των ελληνικών νησιών. Το πρόβλημα και οι πιθανές λύσεις».

• Μελέτη-Έκθεση που συντάχθηκε δωρεάν από την Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κατόπιν αναθέσεως από το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα: "Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών Αιγαίου".

Η συνεργασία της ΕΣΕΕ και του Υπουργείου Τουρισμού θα είναι διαρκής και θα έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου διαύλου ιδεών και πρωτοβουλιών για την προώθηση της εμπορικής και τουριστικής πολιτικής της χώρας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter