Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λίστα Βαρουφάκη: Συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις

OLP 6565

«Όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν». Τούτο αναφέρεται στο κεφάλαιο περί αποκρατικοποιήσεων στην επικαιροποιημένη λίστα Βαρουφάκη που προωθήθηκε στους θεσμούς και αποκαλύφθηκε από δημοσίευμα στους Financial Times. Στο κείμενο γίνεται αναφορά περί της συνέχισης του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ.


Ειδικότερα στο εν λόγω κεφάλαιο όπως μεταφέρθηκε μεταφρασμένο αναφέρονται τα ακόλουθα:
«5. Ιδιωτικοποιήσεις
Παρούσα Κατάσταση: Αρχικά, ο στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις ήταν 50 δισ. για τα έτη μεταξύ 2011 και 2016, με 5 δισ. στόχο για το 2011, 10 δισ. για το 2012, και 5 δισ. γι το 2013. Στην πράξη οι πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων οδήγησε στην είσπραξη 1,6 δισ. το 2011, σε καθόλου έσοδα το 2012 και 1 δισ. το 2013", αναφέρεται στην λίστα των μέτρων για τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων.
Σχεδόν ποτέ ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν απέτυχε τόσο θεαματικά!
Η Ε.Ε και το ΔΝΤ επιμένουν να προβλέπουν πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και έσωσα 22,3 δισ. έως το 2020.
Προτεινόμενα μέτρα: Η ελληνική κυβέρνηση, πιστεύει ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλειοδοτών είναι μειωμένος.
Στην λίστα των μεταρρυθμίσεων, οι προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν ερασιτεχνικά, με συμβόλαια που ακροβατούν νομικά, με πολλά από τα οποία να έχουν ακυρωθεί από το Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να τοποθετεί τις ιδιωτικοποιήσεις σε υγιή βάση, τόσο από νομική όσο και από την άποψη της ενσωμάτωσής τους σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης.
Η διαχείριση των ιδιωτικοποιήσεων έχει ανανεωθεί ενώ η διαδικασία διαγωνισμών η οποία διεκόπη από τις εκλογές έχει ξανά ξεκινήσει όπως π.χ. στην περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει τις ιδιωτικοποιήσεις, κάθε μία χωριστά, με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να εξασφαλιστούν οι ελάχιστα αποδεκτές συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους και για να προωθηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.
Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει δεσμευτεί να συμμορφωθεί με τα ακόλουθα κριτήρια:
• Όλες οι υπάρχουσες συμβάσεις θα τιμηθούν.
• Όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν.
Τωρινή κατάσταση ιδιωτικοποιήσεων : Σε εξέλιξη
Ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων: Τα συνολικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2015 αναμένονται στο 1,5 δις».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter