Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με το βλέμμα στην Κίνα

olp 5678

ΟΛΠ, Θριάσιο και αεροδρόμιο φαίνεται ότι είναι τα τρία βασικά «κλειδιά» τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα «ξεκλειδώσουν» την έλευση Κινεζικών επενδύσεων σε τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και θα ανάψουν «το πράσινο φώς» για την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από Κινεζικά ελεγχόμενα funds.

Αν και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων προς ώρας «το πεδίο παραμένει ομιχλώδες» καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν να έχει σχηματοποιηθεί πλαίσιο που θα παράσχει τη δυνατότητα πολυετούς «επέκτασης της συμφωνίας» για το λιμάνι του Πειραιά με προφανή στόχο τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Από τα μέχρι σήμερα γνωστά διεθνώς δεδομένα, αλλά και από τον «οργασμό» Κινεζικών επενδύσεων στη νότια Βαλκανική ,καθίσταται σαφές, ότι η Κίνα επενδύει μόνο υπό την προϋπόθεση οι όποιες επενδύσεις της αποφέρουν όφελος για τα διεθνή Κινεζικά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα.

Γεγονός που επί της ουσίας δεν διαφέρει ουσιαστικά από τα ισχύοντα στην διεθνή πρακτική για τους άλλους διεθνείς επενδυτές. Με δεδομένο ότι στα νότια Βαλκάνια οι Κινεζικές επενδύσεις δημιουργούν δυναμική για τις τοπικές οικονομίες, που συνοδεύονται από θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα το ερώτημα που μέλλεται να απαντηθεί σύντομα σχετικά με την έλευση της ελληνικής εξ υπουργών αποστολής στο Πεκίνο τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου είναι αν, ως τότε, έχει βρεθεί «το σωστό μείγμα» για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ώστε και να αποφευχθούν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία αλλά και να υπάρξει ικανοποίηση στους κόλπους των Βρυξελλών καθώς το θέμα αυτό παραμένει στο πεδίο των συζητήσεων με τους «θεσμούς».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter