Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

EBRD: Πράσινο φως για τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα

11a

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη πως θα αρχίσει να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των ελληνικών αρχών για στήριξη των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την απόφαση των μετόχων της EBRD η τράπεζα δύναται να επενδύει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020.


Την ικανοποίηση της Αθήνας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ανακοίνωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει τον πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.
Οι επενδύσεις της τράπεζας -που θα υποστηρίζονται από τεχνική βοήθεια και πολιτικό διάλογο- έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας.
Η EBRD θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, στην ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Συγκεκριμένα, η EBRD θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος των ανεπαρκών κεφαλαίων για τις ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, θα μετέχει, όπου είναι δυνατόν, στην επέκταση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στις υποδομές και την ενέργεια.
«Η Ελλάδα είναι εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η EBRD έχει ισχυρή παρουσία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της EBRD Σούμα Κακραμπάρτι δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EBRD και μέχρι σήμερα οι ελληνικές εταιρείες και τράπεζες έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την τράπεζα σε χώρες μέλη της EBRD, με έμφαση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, τόνισε πως το 2010, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Βιέννης, η EBRD υποστήριξε τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Σημειώνεται πως η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ζήτησε στις 25 Νοεμβρίου 2014 να χορηγηθεί στην Ελλάδα καθεστώς δικαιούχου χώρας της EBRD. Το αίτημα αυτό επιβεβαιώθηκε από τη νέα κυβέρνηση στις 2 Φεβρουαρίου 2015.
Η EBRD σκοπεύει να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα, ενώ στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκπονήσει την στρατηγική της χώρας για την Ελλάδα.
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση
Με θέρμη υποδέχθηκε την ανακοίνωση η ελληνική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία.
»Προτεραιότητα μας είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας».
Όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προσκαλέσει τον πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter