Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τα κέρδη και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία στο Eurogroup

Euro working group

Σε συμφωνία που δίνει τετράμηνη -κι όχι εξάμηνη- ανάσα στην ελληνική πλευρά κατέληξε το χθεσινοβραδινό Eurogroup, του οποίου προηγήθηκαν πολύ σκληρές και εντατικές διαπραγματεύσεις διάρκειας τριών ωρών, στη διάρκεια των οποίων δόθηκε και η συμβιβαστική λύση.


Με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταθέσει ώς τη Δευτέρα σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, τα οποία και θα εγκριθούν από τους θεσμούς, από την Τρίτη τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας.
Σκοπός της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement ή MFAFA) είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας (current arrangement).
Από τη συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύεται:
• Να καταθέσει ώς τη Δευτέρα κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup. Η λίστα θα αποτελέσει και τη βάση για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
• Να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, με καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα εξεταστεί από κοινού. Μόνο υπό την αίρεση της υλοποίησης θα υπάρξη εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.
• Να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τους, δημοσιονομικούς στόχους («παγώνουν» μέχρι νεωτέρας ορισμένες κυβερνητικές εξαγγελίες).
• Να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο ακέραιο και εγκαίρως.
Από τη συμφωνία η Ελλάδα κερδίζει:
• Να αποφύγει τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
• Να επαναδιαπραγματευτεί τον όρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι εταίροι φαίνονται να δέχονται το αίτημα για μείωση. Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, η Ελλάδα έπρεπε να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,0% του ΑΕΠ φέτος, 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
• Να ξανακερδίσει φτηνή ρευστότητα για τις τράπεζες, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και θα σταματήσει η ακριβότερη χρηματοδότηση από τον ELA.
• Να αντικατασταθεί ο έλεγχος από την τρόικα από τον έλεγχο των θεσμών.
• Να χρησιμοποιήσει το τετράμηνο για να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ
Από τη χθεσινή συμφωνία προκύπτει πως τα 11 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το μαξιλάρι του ΤΧΣ επιστρέφουν στον EFSF. Οι πόροι αυτοί θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμοι στην τετράμηνη παράταση του MFAFA μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -κι όχι για άλλες χρήσεις, όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση- και έπειτα από αίτημα της ΕΚΤ.
Δηλώσεις Σόιμπλε
«Για όσο το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Το να είσαι στην κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα» δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Ο Σόιμπλε, όμως, πρόσθεσε: «Οι Έλληνες σίγουρα θα έχουν μία δυσκολία να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».
Ο ίδιος πρόσθεσε για τη συμφωνία ότι επί του παρόντος «βρισκόμαστε στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επομένως υπάρχουν αυστηροί όροι».
Δηλώσεις Βαρουφάκη
Για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη», μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας του Eurogroup.
Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε.
«Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά κλπ) και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, εξήγησε.
Για τις δεσμεύσεις περί αποφυγής μονομερών κινήσεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε αυτές τις δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση («κόκκινα» δάνεια, 100 δόσεις, εργασιακά κλπ) δεν έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τέσσερα χρόνια, η συμφωνία για τέσσερις μήνες.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως για τα «κόκκινα» δάνεια) δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα ελλείμματα, αλλά να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος -όπως είπε- ήταν ένας φόρος άδικος και αναποτελεσματικός.
Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις το επόμενο τετράμηνο. «Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη απόψε.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη ρευστότητα των τραπεζών, επικαλούμενος και τη σαφή αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για τη διάθεση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Για τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα παραδώσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να μπουν σε αυτή τη λίστα.
«Θα πάρουμε και τις απόψεις των θεσμών, γιατί και εκείνοι έχουν ιδέες. Αλλά εμείς θα γράψουμε τη λίστα. Και μετά -εκεί είναι η μεγάλη μας αγωνία- να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.
Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε: «εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι 'συν-συγγραφείς' των μεταρρυθμίσεων. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα».
Σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη και αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, απέφυγε όμως να πει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι γενικώς αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της, ενώ σχολίασε και τις αναφορές που του έκαναν συνάδελφοί του από φτωχότερες της Ελλάδας χώρες (πχ Σλοβακία). «Εσείς έχετε χαμηλότερο μισθό, αλλά εσείς έχετε και χαμηλότερες τιμές».
Για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων (με έμφαση στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ), διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Για τη στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί του από την Ισπανία και την Πορτογαλία, είπε ότι κατανοεί ότι έχουν τα δικά τους πολιτικά προτάγματα.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι και ο ίδιος διαφώνησε με τα μνημόνια του 2010 και τα χρήματα που οι πορτογάλοι και οι ισπανοί φορολογούμενοι έδωσαν στην Ελλάδα.
Πηγή: in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter