Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ

elliniki oikonomia 1

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συζήτηση διήρκεσε 50 λεπτά και έγινε σε «εποικοδομητικό» κλίμα.


Το τηλεφώνημα, όμως, έρχεται μετά την απόρριψη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών της ελληνικής πρότασης για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, με το αιτιολογικό ότι «δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τη Δευτέρα».
Αποστάσεις έλαβε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος από το Βερολίνο φαίνεται πως κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Προς Eurogroup
Με έναν σαφή υπαινιγμό ότι το αίτημα της Ελλάδας απευθύνεται στο Eurogroup και όχι στο Βερολίνο, απαντά ατύπως η ελληνική κυβέρνηση στο απορριπτικό σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως διατυπώθηκε μετά την υποβολή του αιτήματος για εξάμηνη παράταση.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι» σημειώνεται από πηγές προσκείμενες στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.
Λίγες ώρες μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να το απορρίψει ως ανεπαρκές λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που τέθηκαν στο Eurogroup.
«Η πρόταση δεν οδηγεί σε ουσιαστική λύση. Κινείται στην κατεύθυνση μιας χρηματοδότησης-γέφυρα χωρίς να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του προγράμματος» αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.
Πιο θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν, η οποία δήλωσε ότι το ελληνικό αίτημα αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter