Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ για τις 16 Φεβρουαρίου

eurogroup working group 425x

Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτηση για παράταση του προγράμματος έως τις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.


«Θα ακούσουμε την Τετάρτη [στο έκτακτο Eurogroup] από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του.
Ο ίδιος τόνισε ότι η συνεδρίαση 16ης Φεβρουαρίου θα είναι για την Ελλάδα η τελευταία ευκαιρία να υποβάλει αίτηση παράτασης του προγράμματος διάσωσης, διότι ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ θα χρειαστεί να εγκρίνουν την όποια συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.
Το EFSF, επίσης, που έχει χορηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων διάσωσης στην Ελλάδα, θα χρειαστεί και αυτό χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.
«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup, το είχαμε υπολογίσει αυτό. Ο χρόνος θα στενέψει πολύ εάν αυτοί (η Ελλάδα) δεν ζητήσει παράταση (μέχρι τότε)» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
«Αλλά φυσικά αυτό θα απαιτούσε επίσης να υπάρχει μία συμφωνία για τους όρους που είναι συνδεδεμένοι με κάθε πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε απλά στους κανόνες μας» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
Δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις την Τετάρτη -πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup- σημειώνοντας ότι το θέμα θα πάρει πολύ χρόνο για να επιλυθεί.
Ενώπιον του «όχι»
Οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μία συμφωνία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος στήριξής της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν κάνουμε δάνεια - γέφυρες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους στη Χάγη, όταν ρωτήθηκε για τα αιτήματα της Ελλάδας. Αναφερόμενος στο έκτακτο συμβούλιο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (11 Φεβρουαρίου), ο επικεφαλής του δήλωσε: «Θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».
Πηγή: Bloomberg , ΑΠΕ, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter