Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σόιμπλε: Δεν συμφωνούμε, αλλά πρέπει να βρούμε λύση

soilble 4356

Σε διαλλακτικό τόνο μίλησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, χωρίς όμως να ξεφύγει από τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου έναντι των ελληνικών αιτημάτων. Δεν υπάρχει συμφωνία, είπε, αλλά έχουμε καθήκον να βρούμε λύση. Πολλές ήταν οι αναφορές του στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνιών, ενώ τόνισε ότι παρ' όλο που η κρίση ήταν ευρωπαϊκή και έπληξε πολλές χώρες, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στην Ευρώπη, ούτε και στη Γερμανία.

«Τα φυσικά αίτια για το δύσκολο δρόμο, στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχουν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη κι όχι στη Γερμανία» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα», ότι στη συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη δεν υπήρξε συμφωνία -κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια-, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε καθήκον να βρούμε κοινές λύσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν ξεχνάμε τις συνθήκες», «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», «οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στην τρόικα.

Όπως και σε επαφές του με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε προσέφερε τη γερμανική βοήθεια και τεχνογνωσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Μάλιστα ανέφερε πως η Γερμανία προσφέρει 500 συμβούλους, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή. Ακόμη αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω της γερμανικής τράπεζας KFW. Αναφορικά με το χρέος είπε ότι το κούρεμα δεν είναι της παρούσης αλλά η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

 

Πηγή: www.in.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter