Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Τρέχουν» διεθνώς οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία

elliniki oikonomia 1

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές πλέον επίπεδο αναφορικά με το «ελληνικό πρόβλημα» της οικονομίας καθώς παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του στο CNN ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας "Δεν μπορείς να πιέζεις συνέχεια τους λαούς με τη λιτότητα", τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: "Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης".
Την ανάγκη να θεσπιστεί ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης» επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μαζί με τον γάλλο ομόλογό του κάθισαν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και έβαλαν απέναντί τους το πρόβλημα, με στόχο να δοθεί λύση που να είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη.
Επίσης η Γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο «Juncker will die Troika abschaffen» ουσιαστικά προαναγγέλλει μία σημαντική διαφοροποίηση ως προς το θέμα της τρόικα που τα περασμένα 24ωρα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την συνάντηση Βαρουφάκη- Νταϊζεμπλουμ.
Εξ άλλου σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag ο M. Σουλτς τονίζει ότι ο Α. Τσίπρας πλανάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να διώξει την τρόικα και οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν παρόλα αυτά τις προεκλογικές του υποσχέσεις Γι΄ αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνέστησε στον έλληνα πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές κανόνες ή να τους καταργήσει μονομερώς. «Αντί να επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Σε δημοσίευμα της στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν όμως την έκπληξη τους ότι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σουλτς, επισκέπτονται "άρον άρον" την Αθήνα ενώ σε διπλανό άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είναι "αποφασισμένος" να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα για τις προθέσεις της Αθήνας καθώς χθες η καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε ότι θα περιμένει μαζί με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους να δει τα σχέδια που θα τους παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Πηγές: CNN, Handelsblatt, Welt am Sonntag, Frankfurter Allgemeine Zeitung, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter