Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δηλώσεις Κορκίδη για τα αντικρουόμενα μηνύματα που εκπέμπουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2015

korkidis 7543

«...Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση, εάν θέλουμε να έχουμε σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π. μας και σταθερά αυξητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Δεν είναι η μόνη προϋπόθεση, καθώς είναι εξίσου απαραίτητο να αυξήσουμε τις άμεσες επενδύσεις, ως ποσοστό επί του Α.Ε.Π., τόσο από την ελληνική επιχειρηματική τάξη, όσο και από ξένους επενδυτές. Ωστόσο, οι εξαγωγές είναι ο παράγοντας εκείνος, που οδηγεί στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Όσον αφορά στην πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων, στον εν λόγω τομέα, οι εξαγωγές μας έφθασαν το 2012, απόγειο της κρίσης, στα 27,6 δις, ανώτατο ιστορικό επίπεδο και διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο το 2013.

Την περίοδο 2010-2012 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών ανερχόταν, μεταξύ 13% και 20%. Το 2013 οι εξαγωγές μας αντιστοιχούσαν πλέον στο 15% του Α.Ε.Π., όταν το 2009 αντιστοιχούσαν μόλις στο 7,5%. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές εταιρείες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει, ότι η εξωστρέφεια πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος τους.

Η εμπειρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς στη διαχείριση επιδοτούμενων δράσεων, αλλά και άλλων επίσημων φορέων, όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο "Enterprise Greece" αποτελούν ένα καλό εργαλείο στα χέρια των εξαγωγέων και εχέγγυα ορθής πληροφόρησης.

Το Ε.Β.Ε.Π. εκτός από τον ενημερωτικό και συμβουλευτικό του ρόλο, είναι και φορέας παραλαβής προτάσεων των επιχειρήσεων για την ένταξή τους στα Προγράμματα.

Στόχος μας είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, μέσα από Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα, όπως το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

Είναι γεγονός πως, η γραφειοκρατία (η μείωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών κατά 30% ή 16 δις ευρώ), η έλλειψη ρευστότητας και η δυσχερής πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης, εξακολουθούν να «στραγγαλίζουν» τις εξαγωγές μας. Δευτερεύοντα εμπόδια, θα έλεγα ότι είναι τα προβλήματα υποδομών, το υψηλό διοικητικό κόστος, το έντονα ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων.

Η καινοτομία και η υψηλή ποιότητα είναι στοιχεία, που πρέπει να χαρακτηρίζουν οριζόντια το σύνολο της εξωστρεφούς ελληνικής οικονομίας. Είναι πλέον προφανές, ότι το νέο πρότυπο δεν στηρίζεται πλέον στην κατανάλωση, ιδιωτική ή δημόσια, αλλά στις επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ε.Β.Ε.Π. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να παραμένει στο πλευρό του Έλληνα εξαγωγέα. Για παράδειγμα, με διάφορες στοχευμένες παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία για την απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.

Γενικά όμως, το όραμά μας για το λιμάνι του Πειραιά είναι να γίνει το σημαντικότερο hub, όπου τα προϊόντα θα καταφθάνουν από την Ανατολή, θα μεταποιούνται και θα προωθούνται στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο παγκόσμιος κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται σε περίπου 5,4 τρις ευρώ ή 13,8% του παγκόσμιου Α.Ε.Π.. Οι λιμένες της Μεσογείου διαχειρίζονται περίπου το 50% της ευρωπαϊκής αγοράς εμπορευμάτων.

Ειδικότερα για τη Χώρα μας, η COSCO ξεκινά τα έργα επέκτασης στο δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ, μια σημαντική, νέα επένδυση 230 εκατ. ευρώ, που θα ανεβάσει τη δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στα 6,2 εκατ. Teu. Φανταστείτε, λοιπόν εν γένει τις αναπτυξιακές δυνατότητες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας.

Το ζητούμενο είναι, μετά την αδιαμφισβήτητη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, που προβαλλόταν προ κρίσης ως βασικός παράγοντας ελλιπούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και μετά τις προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την απλοποίηση του πλαισίου εξαγωγικής δραστηριότητας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις διευκόλυνσης πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες γραμμές χρηματοδότησης με ανταγωνιστικό κόστος, σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και να μειωθούν βάρη από τη φορολογία, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και το κόστος ενέργειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2014, καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά 23,4% σε σχέση με το 2008, ενώ σε σχέση με το 2009, οπότε και υπήρξε η βίαιη προσαρμογή στα δεδομένα της παγκόσμιας κρίσης, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας προκύπτουν αυξημένες κατά 50,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, σε σχέση με το 2008, οι ελληνικές εξαγωγές το έτος που έκλεισε εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,4%. Επιπλέον, οι εισαγωγές περιορίσθηκαν κατά 28,5%, ενώ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά 53,8%.

Αντιμέτωποι με τη σκληρή εγχώρια και διεθνή πραγματικότητα είναι πλέον οι Έλληνες εξαγωγείς, που στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το 2015, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών (Ε.Ε., ΟΟΣΑ) παρουσιάζονταν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, ενθαρρυντικές, προβλέποντας περαιτέρω αύξηση των εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 5-5,5%.

Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη και η εξασφάλιση για καλύτερη πρόσβαση στις αγορές τρίτων χωρών, που αποτελούν το 70% του προορισμού των ελληνικών εξαγωγών και ευνοούνται ιδιαίτερα τώρα με τη τρέχουσα ισοτιμία €/$.

Η μικρή ελληνική επιχείρηση μπορεί να γίνει μεγάλη στη διεθνή αγορά. Με αυτό το σύνθημα, πιστεύω ότι το 2015, μόνο σε σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορέσουν να συνεχίσουν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας μας...».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter