Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δηλώσεις Κορκίδη για την όξυνση του αποπληθωρισμού

korkidis

«...Τον εικοστό δεύτερο συνεχή μήνα αποπληθωρισμού, έκλεισε το Δεκέμβριο του 2014 η ελληνική οικονομία, φαινόμενο που μπορεί μεν σε πρώτο επίπεδο, να ευνοεί τους καταναλωτές, αποτελεί δε κίνδυνο για την ανάπτυξη, καθώς ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των τιμών και επομένως ευνοεί την αδράνεια στην αγορά, ενώ δυσχεραίνει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως τη διαδικασία μείωσης του δημοσίου χρέους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευθέντα στοιχεία, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) του Δεκεμβρίου 2014, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2013, προκύπτει μείωση 2,6%, έναντι μείωσης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012, δηλαδή το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό, που έχει καταγραφεί μεταπολεμικά παγκοσμίως, τον εμφάνισε η χώρα μας!

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2014, σε σύγκριση προς τον πληθωρισμό του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2013 – Δεκεμβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,9%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αρνητική συνέπεια της πολιτικής αβεβαιότητας στην αγοραστική διάθεση των καταναλωτών, αλλά και η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, τροφοδότησαν τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός κατά το Δεκέμβριο 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,9%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, εξέλιξη η οποία δείχνει, πως η πολιτική αβεβαιότητα (μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2014) επέδρασε αρνητικά στην αγοραστική διάθεση των καταναλωτών. Επιπλέον, το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του οποίου μειώθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση, είχε επίπτωση -2,30% στη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Συμπερασματικά, η συνεχιζόμενη όξυνση του αποπληθωρισμού, ελλοχεύει, όπως έχουμε επισημάνει ξανά, πολλούς κινδύνους για την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, τη διόγκωση των πραγματικών επιτοκίων για κράτη και νοικοκυριά και συνεπώς, το αντίστοιχο κόστος δανεισμού, την αύξηση των υποχρεώσεων των δανειοληπτών έναντι των πιστωτών τους και τη διαρκή αναβλητικότητα της καταναλωτικής δαπάνης και της ταυτόχρονης συνέχισης της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς προσδοκούμε την άμεση σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας...».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter