Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

16ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum - “Investing on Growth”

capital link logo1

Τέσσερις Έλληνες Υπουργοί πλαισιωμένοι από μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς συμμετείχαν στο Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη - ένα Συνέδριο θεσμός, που διοργανώνεται κάθε χρόνο ανεξαρτήτως των πολιτικών αλλαγών και οικονομικών συνθηκών της Ελλάδος και έχει καθιερωθεί ως η κύρια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι Αμερικανοί επενδυτές ενημερώνονται για το εκάστοτε κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία καθώς και για τις επενδυτικές και επιχειρηματικές προοπτικές.

Το Συνέδριο με τίτλο "Investing for Growth" διοργανώθηκε από την Capital Link, για 16η χρονιά, τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 στη Νέα Υόρκη στο Metropolitan Club, σε συνεργασία με το NYSE Euronext, με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς. Τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας της μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη και το Ελληνικό Εμπορικό Τμήμα.

Το φετινό Συνέδριο είχε ιδιαίτερη σημασία, διότι η πολιτική αντιπαλότητα στην Ελλάδα κινδυνεύει να αποπροσανατολίσει τους επενδυτές από τις σημαντικές επιτυχίες στην οικονομία και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, που έχουν επιτευχθεί με θυσίες του Ελληνικού λαού. Η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση των επενδυτών ειδικά σε περιόδους κρίσεων βοηθά στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας και η οργανωμένη ανωτάτου επιπέδου κυβερνητική συμμετοχή συνέβαλε αποφασιστικά σε αυτό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σ' αυτή τη κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, περισσότερα από 1000 στελέχη συμμετείχαν στο Συνέδριο που τους προσέφερε εκτεταμένη δυνατότητα πληροφόρησης, marketing και δικτύωσης.

Συμμετείχαν Σύνεδροι και διακεκριμένοι ομιλητές από όλο το φάσμα του οικονομικό-επενδυτικού κοινού όπως Αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές, επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες, αναλυτές, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οικονομικοί σύμβουλοι, χρηματιστές και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και διεθνή και ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κατά γενική ομολογία ήταν και πάλι ένα Who-Is-Who της Wall Street.

Από το 1995, η Capital Link προσπαθεί με συνέπεια και επιτυχία να αυξήσει το κύρος της Ελλάδας μεταξύ της παγκόσμιας οικονομικής, επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας και να αναπτύξει στενότερους επιχειρηματικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα Επενδυτικά Συνέδρια της Capital Link αποτελούν ένα καθιερωμένο και αναγνωρισμένο θεσμό που περιβάλλεται από το σεβασμό και την εκτίμηση των επενδυτών στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα.

Στο φετινό Συνέδριο, μια υψηλού επιπέδου αποστολή αποτελούμενη από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, στελέχη εταιριών και οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και στελέχη από διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οργανισμούς εξέθεσαν τα επιτεύγματα, τις μεταρρυθμίσεις και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά και στο χρηματιστήριο, καθώς και σε σημαντικούς τομείς όπως οι τράπεζες, οι επενδύσεις και private equity, η ενέργεια, οι υδρογονάνθρακες, η ανάπτυξη υποδομών, τα ακίνητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η ναυτιλία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές μια εκτεταμένη δυνατότητα επαφών μέσω περισσότερων από 150 one-to-one συναντήσεων με εισηγμένες και μη εταιρείες καθώς και με τα μέλη της Ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα funds και οργανισμούς που συμμετείχαν με εκπροσώπους τους : Alden Global, Allianz Global Investors, American Century Investments, Aurelius Capital Management, LP, BlackRock, BNY Mellon, Bluecrest Capital, Brock Capital, Brookfield Investment Management, Calamos Investments, Caravel Management, Castlelake, Cerberus Capital, Europacific Capital, Cleargate Capital, Constellation Capital Management, Contrarian Capital Management, D. E. Shaw & Co., Fidelity Investments, Fidetrust Investments Ltd, Fiduciary Trust Company International, Fortress Investment Group, Four Wood Capital Partners, Fortress Group, Franklin Mutual Advisers, GBM Advisors, Glenmede Funds, J.P. Morgan Asset Management, Greylock Capital, Highfields Capital, Horizon Capital Management, Jefferies Capital Partners, King Street Capital Management, Lazard Asset Management, Lexington Capital Management, LF Advisors Llc, Marathon Asset Management, Mercury Capital Advisors, Mizuho Securities USA, Moelis & Company, Monarch Alternative Capital, Morgan Stanley Wealth Management, Oaktree Capital Management, LP, Paulson & Co., Prudential, Rhone Group, Robotti & Co Advisors, Sandglass Capital Management, Soros Fund Management, Sunrise Securities, Third Point Partners, TIAA-CREF, Wellington Management, Wells Fargo Advisors, WL Ross & Co. LLC, και πολλά άλλα.

Διεθνώς καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι Greek American Leaders, οι εταιρίες των οποίων είναι brand names εισηγμένες σε Αμερικανικά Χρηματιστήρια και οι οποίοι μας κάνουν περήφανους διεθνώς υποστήριξαν το Συνέδριο με την παρουσία τους, ενδεικτικά αναφέροντας : κ. John Calamos – Calamos Investments, κ. Dean Dakolias, FORTRESS INVESTMENT GROUP, κ. John Catsimatidis, Chairman RED APPLE GROUP, κ. Μichael Angeliadis – Angeliadis Inc. , κ. Nick Gage, κ. Andrew Liveris – Dow Chemical, κ. Nick Lazares, Chairman & CEO-Admirals Bank, κ. Denis Mehiel- Four M Investments, κ. George Logothetis, Chairman & CEO, LIBRA GROUP, κ. John S. Koudounis, President & Chief Executive Officer of Mizuho Securities USA.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του επικοινωνιακού μηνύματος της Ελλάδος, η Capital Link εξασφάλισε την ενεργό συμμετοχή στο Συνέδριο διεθνών ΜΜΕ: Bloomberg, Reuters, Institutional Investor, Platts, εκπροσωπούμενα από τους: κ. Pimm Fox, Anchor- Bloomberg Radio, κ. Daniel Bases, Global Investment Correspondent - Reuters, κ. John Kingston, Director of News - Platts και κ. Tom Buerkle, International Editor - Institutional Investor οι οποίοι συμμετείχαν συντονίζοντας πάνελ ομιλητών, καθώς και την υποστήριξη του Barron's. Όλες τις εκδηλώσεις κάλυψε τηλεοπτικά ο TV Station Antenna Satellite καθώς και η ομογενειακή New Greek TV.

ΠΡΩΙΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Ο κ. Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού τόνισε την εμφανή βελτίωση στη στάση των διεθνών επενδυτών προς την Ελλάδα. Σημαντικοί οίκοι έχουν ήδη επενδύσει σε διάφορους τομείς και πολλοί άλλοι είναι σε φάση ανάλυσης και διερεύνησης για την υλοποίηση επενδύσεων δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στο χώρο της οικονομίας Εκείνο το οποίο ζητούν οι επενδυτές παντού στον κόσμο είναι ένα σαφές και σταθερό επενδυτικό πλαίσιο και πολιτική σταθερότητα που επιτρέπει την υλοποίηση των επενδύσεων. Η πολιτική αντιπαλότητα και αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα τείνει να θέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά επιτεύγματα και να αποθαρρύνει ή να επιβραδύνει την ροή των επενδύσεων.

Οι επενδύσεις είναι σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη και για ένα καλύτερο αύριο για την Ελληνική κοινωνία. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ πολλών χωρών για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και κατά συνέπεια η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, την προσπάθεια βελτίωσης της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας και να προσφέρει στους επενδυτές ένα φιλικό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον.

Το Συνέδριο άνοιξε ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Στο πρώτο τέταρτο του 2014, η Ελληνική οικονομία σημείωσε πρόοδο 1.7%. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2015 η Ελληνική Οικονομία θα σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη 2.9% και το 2016 ανάπτυξη 3.7%. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, ο προϋπολογισμός θα δείξει πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο στο φορολογικό όσο και σε τρεχούμενους λογαριασμούς.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω «μακροοικονομικής βελτίωσης», σε συνδυασμό με το εκτεταμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 17 θέσεις, όπως αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμια Τράπεζας για την Επιχειρηματικότητα στο 2014. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωρεί και η πρόσφατη προσφορά για τα περιφερειακά αεροδρόμια δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών. Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και γίνεται ένας προορισμός που οι διεθνείς επενδυτές αξίζει να εξετάσουν».

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς συμμετείχε στο Συνέδριο και στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα με τίτλο «Μια Νέα Εποχή Ευκαιριών για την Ελλάδα» ("A New Era of Opportunity for Greece"), τόνισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ακράδαντα ότι, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη, η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο εποικοδομητική και αμοιβαίως επικερδής από ό, τι στο παρελθόν.

Το φετινό ετήσιο Capital Link Greek Investor Forum είναι μεγίστης σημασίας, δεδομένης της επιτυχούς αναμόρφωσης που έχει ήδη υλοποιηθεί και της «επανεκκίνησης» της ελληνικής οικονομίας που έχει ήδη δρομολογηθεί. Χάρη στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων, όλοι οι τομείς χαρακτηρίζονται από σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, την αγώνα ενάντια της γραφειοκρατίας, καθώς και των διαφόρων εκτεταμένων ανεπαρκειών.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της με έναν άνευ προηγουμένου γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Τώρα καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή, πρώτοι στο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2014 και μεταξύ των πρώτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις, για την ανάπτυξη το 2015, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε φορολογικές μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για τους επενδυτές. Οι διεθνείς επενδυτές ήδη εισέρχονται στην Ελληνική αγορά και επενδύουν στις πολλαπλές ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας».

Ο κ. Jyrki Katainen, Vice President European Commission for Jobs, Growth, and Investment & Competitiveness συμμετείχε επίσης με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Παγκόσμια οικονομία έχει ανάγκη από μία σημαντική ώθηση. Στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μια σημαντική μείωση των επενδύσεων η οποία εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Σε σύγκριση με την κορύφωση του 2007, οι επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί κατά 430 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Γι' αυτό το λόγο έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα πλάνο επενδύσεων, μία μέγιστη επενδυτική στρατηγική, που σχηματίζει ένα τρίγωνο με τις 3 κορυφές:

α) Τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ενεργητικό 21 δις ευρώ και δανειοδοτική ικανότητα άνω των 60 δις ευρώ. Το Ταμείο αυτό αναμένεται σε συνεργασία με άλλους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναμένεται να πραγματοποιήσει στρατηγικές επενδύσεις σε τομείς υψηλοτέρου ρίσκου και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικής αξίας άνω των 300 δις ευρώ.

β) Την κατάρτιση μιας σειράς επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες,

γ) Την ουσιαστική αναμόρφωση της ενιαίας αγοράς ώστε να αρθούν τα εμπόδια για τις επενδύσεις που αντιμετωπίζει από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το σχέδιο δεν είναι μια μαγική σφαίρα που θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλά αν εφαρμόσουμε και τα τρία σκέλη του, θα αλλάξουμε το ευρωπαϊκό επενδυτικό τοπίο μόνιμα, και δομικά, προς το καλύτερο. Για άλλη μια φορά η Ευρώπη γίνεται ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις»!

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Κεντρικός ομιλητής στο μεσημεριανό γεύμα ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Σκρέκας. Ο Υπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Αφότου η κρίση χτύπησε τη χώρα το 2009, η Ελλάδα σχεδίασε και εφάρμοσε μία φιλόδοξη στρατηγική με δύο όψεις: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ελληνική κυβέρνηση μετά το 2012, για πρώτη φορά εδώ και μία γενεά, οδηγεί την ελληνική οικονομία σε πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης για το 2015 και σε κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο για το 2015 υπολογίζεται να είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Και συνεχίζουμε τον ίδιο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων του διοικητικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μέσα σε μόλις σε ένα χρόνο η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις στην έκθεση "Ease of Doing Business Index" της Παγκόσμιας Τράπεζας: από την 147η θέση το 2013 στην 36η το 2014. Τον Νοέμβριο του 2014 καταργήσαμε τις άδειες λειτουργίας σε 103 επιχειρηματικούς τομείς επί συνόλου 404, αίροντας με αυτόν τον τρόπο τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ορθώνονταν στην υγιή επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στην ελληνική διοικητική κουλτούρα. Και συνεχίζουμε!»

Τον Υπουργό προλόγισε ο κ. Jay Collins, Vice Chairman, Global Corporate & Investment Banking της Citi, ο οποίος ανέφερε: «Η Citi είναι ευτυχής που για Πέμπτη συνεχή χρονιά είναι κύριος χορηγός και ενεργός συμμέτοχος αυτού του εξαιρετικού Συνεδρίου. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τον εορτασμό 50 συνεχών ετών παρουσίας της Citi στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε τον μεγάλο αριθμό επενδυτών που δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον για τις προοπτικές της Ελλάδος.

Καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει τις ένθερμες προσπάθειές της για την ανάκαμψη της , εμείς στην Citi είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να κτίσει πάνω στις επιτυχίες που πραγματοποίησε στο 2014 και να προχωρήσει σε μια περίοδο ανάπτυξης. Το κύριο συμπέρασμα του Συνεδρίου είναι ότι επενδύοντας στην Ελλάδα σημαίνει «Επενδύοντας στην Ανάπτυξη». Το 2014 υπήρξε μια εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα που αναμένεται να επιτύχει θετική ανάπτυξη της οικονομίας μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Τα τελευταία χρόνια με επώδυνες και αυστηρές μεταρρυθμίσεις ανταμείφθηκαν από τις κεφαλαιαγορές, όπως αποδεικνύουν οι επιτυχείς αντλήσεις κεφαλαίων από τις Ελληνικές Τράπεζες και η επιστροφή της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Κεντρικός Ομιλητής αυτής της ενότητας ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οποίος στην παρουσίασή του με τίτλο: "The Restructuring of the Greek Economy - Achievements & Targets" ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Σήμερα, η χώρα, μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, ανακάμπτει και επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και επιτυγχάνει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, έχει αντιμετωπίσει τα υψηλά «δίδυμα» ελλείμματά της, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έχει ανακεφαλαιοποιήσει με επιτυχία το τραπεζικό της σύστημα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πρωτοφανών θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να επιτευχθεί η επώδυνη, αλλά αναγκαία, δημοσιονομική εξυγίανση. Συνεπώς, βήμα-βήμα, η χώρα βγαίνει από την κρίση. Δεν αρκεί όμως αυτό.

Είναι αλήθεια ότι η βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία, αν και αναγκαία, δεν είναι από μόνη της ικανή προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Απαιτείται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επαναξιολόγηση πολιτικών και προτεραιοτήτων και, σε εγχώριο επίπεδο, ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» για την Ελληνική οικονομία, ώστε να μετατραπεί η παρούσα σταθεροποίηση σε βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι η νέα μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού σχεδίου οικονομικής πολιτικής.

Οι βασικές προτεραιότητές του περιλαμβάνουν τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη συνέχιση επίτευξης βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, τη συνέχιση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσω της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εντατική εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και την εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης και της ρευστότητας της αγοράς. Ως χώρα έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι ενθαρρυντικές και έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων στην οικονομία. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για «Επενδύσεις για την Ανάπτυξη» στην Ελλάδα».

Ο κ. Πασχάλης Μπουχώρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), παρουσίασε το πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων και δήλωσε: «Με περισσότερες από 15 αποκρατικοποιήσεις σε εξέλιξη και έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία 21 αποκρατικοποιήσεις και συναλλαγές ύψους €7,7 δισ., το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταφέρει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν αποτελεί υποχρέωση που τίθεται από τις συμφωνίες με τους εταίρους, αλλά μεταμορφώνει την ελληνική οικονομία, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, της αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης οργανισμών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PANEL DISCUSSION: Παγκόσμια Οικονομία – Ευρώπη & Ελλάδα Παρούσα κατάσταση & προοπτικές:

Η Εισαγωγική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Θεμιστοκλή Φιωτάκη, Senior Economist, Global Macro & Markets Group της Goldman Sachs. Ο κ. Φιωτάκης δήλωσε: «Το 2015 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τα μέσα του 2006. Αλλά η απόκλιση στην ανάπτυξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει ότι ουσιαστικά τα επιτόκια αποκλίνουν.

Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ απέναντι σε Ευρώπη και Ιαπωνία υπονοούν ότι η δύναμη του δολαρίου πιθανότατα θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα βλέπουμε περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η αύξηση της προσφοράς από χώρες που δεν είναι μέλη της OPEC εξακολουθεί να ξεπερνά την αύξηση της ζήτησης. Οι χαμηλότερες τιμές των αγαθών πιθανότατα να σύρουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό χαμηλότερα μέχρι τα μέσα του 2015.

Σε άλλα μέρη στον κόσμο, αναμένουμε η ανάπτυξη στην Κίνα να συνεχίσει έως μέτρια, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω καθοδικά τους κινδύνους των τιμών των προϊόντων. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τα δεδομένα στην Ελλάδα συνεχίζουν να βγαίνουν καλύτερα ακόμη και από την ανοδική μας πρόβλεψη. Αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν και έχουν σταθμιστεί με ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (και πιθανότατα να συνεχίσουν να το κάνουν)».

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Pimm Fox, Anchor - Bloomberg Radio & TV

Στο πάνελ συμμετείχαν: ο κ. John P. Calamos Sr., Chairman, CEO and Global Co-Chief Investment Officer της Calamos Investments(NASDAQ:CLMS), ο κ. George Saravelos, Cross Markets Strategist της Deutsche Bank Securities, Inc., ο κ. Θεμιστοκλής Φιωτάκης, Senior Economist, Global Macro & Markets Group της Goldman Sachs, ο κ. Rishi Goyal, Mission Chief For Greece of International Monetary Fund (IMF), και ο κ. Paul Mortimer-Lee, Global Head of Market Economics, Chief Economist North America της BNP Paribas.

Ο κ. Rishi Goyal, Mission Chief For Greece of International Monetary Fund (IMF) αναφέρθηκε λεπτομερώς στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η πρόκληση είναι τώρα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Πρέπει να εξακολουθήσει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να διευρύνεται κάθε χρόνο με σκοπό να πετύχει τους στόχους του προγράμματος φθάνοντας το 4.5% το 2016.

Αυτό θα συμβάλλει και στην μείωση του δημοσίου χρέους. Το ΔΝΤ δεν επιδιώκει επώδυνες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στόχοι για τους οποίους η κυβέρνηση ήδη καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Επί πλέον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τέλος, εξήρε την επιτυχία των Ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους δομή και τόνισε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα.

Κατέληξε αναφέροντας ότι σημαντική πρόκληση είναι η διαχείριση των προβληματικών δανείων, πράγμα όμως το οποίο θα απελευθερώσει κεφάλαια από αντιπαραγωγικές ή μη αποδοτικές χρήσεις και θα τα διοχετεύσει σε δυναμικούς τομείς βοηθώντας την ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες με την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τες εποικοδομητικές και τονίζοντας ότι κοινός στόχος και επιθυμία είναι η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Calamos, έδωσε έμφαση σε κάποια παγκόσμια γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 2015 και έπειτα. Ειδικότερα, έθεσε αρκετά σημαντικά θέματα που θα μπορούσαν να παρέχουν δυσμενείς εξελίξεις για την παγκόσμια ανάκαμψη: τη μετάβαση των ΗΠΑ προς τη νομισματική ομαλότητα, την οικονομική αστάθεια της Ευρωζώνης, την τοποθέτηση των γεωπολιτικών κινδύνων, την κατάρρευση των Abenomics, εν δυνάμει νομισματικούς πολέμους ως αποτέλεσμα ενός ισχυρού δολαρίου, και κατά πόσον η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα επηρεαστεί αρνητικά από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο δημιουργώντας μια αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά. Διερεύνησε τα ανωτέρω θέματα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και συζήτησε τις στρατηγικές που οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε ό, τι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα ασταθές, αλλά προς τα πάνω μεταβαλλόμενο περιβάλλον αγοράς.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ - ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Κατά την παρουσίαση του ΟΤΕ, ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου, κ. Μπάμπης Μαζαράκης, ανέλυσε το πολυεπίπεδο πρόγραμμα που εφάρμοσε ο ΟΤΕ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του, καθώς και το μετασχηματισμό της Εταιρείας, που οδηγεί σε σταθερά βελτιούμενη πορεία και αποτελέσματα. Επίσης, επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επιτρέπει αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία του ΟΤΕ.

Ο κ. Μαζαράκης επεσήμανε τις προκλήσεις κατά την υλοποίηση του προγράμματος εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ενώ παρουσίασε τις επιμέρους στρατηγικές κινήσεις που εξασφαλίζουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης του ΟΤΕ. Κατά την παρουσίαση, ο CFO του Ομίλου ΟΤΕ επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας για επενδύσεις ύψους €1,2 δισ. για την τετραετία μόνο στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς και προς όφελος των καταναλωτών και της χώρας.

Panel Discussion: Οι Παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές & η Περίπτωση του Ελληνικού χρέους

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Daniel Bases, Global Investment Correspondent του Reuters.
Στο πάνελ συμμετείχαν: Ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης, Group CFO του ΟTE, ο κ. Αντώνης Κεραστάρης, Group CEO της Intralot, ο κ. Emilios Kyriacou, Managing Director της Citi, ο κ. Edoardo Rava, Director, Debt Capital Markets, Corporates Greece & Italy της BNP Paribas και ο κ. Nicholas Exarchos, Head of Corporate Finance, Greece and Cyprus της Deutsche Bank.

Οι προοπτικές για το ελληνικό εταιρικό χρέος είναι δεμένες, όπως ήταν αναμενόμενο, με την πολιτική κατάσταση στην Αθήνα. Η αβεβαιότητα για τις προεδρικές εκλογές, η δυνατότητα για πρόωρες εκλογές το Μάρτιο και το ευρύτερο ζήτημα των ευρωπαϊκών επιτοκίων στροβιλίζονται γύρω από μια αγορά που παραμένει ακόμα σε μεγάλο βαθμό κλειστή. Το "Thomson Reuters Deals Intelligence data" δείχνει μια αύξηση στις εκδόσεις ομολόγων αλλά η αγορά έχει γίνει πιο περιοριστική για τις δανειζόμενες εταιρίες στο δεύτερο μισό του χρόνου. Για τους μεγάλους εκδότες, είναι αναγκαίο να έχουν την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά σε άμεσα χρονικά περιθώρια. Το πάνελ για το εταιρικό χρέος αναφέρθηκε στα παραπάνω ζητήματα.

Ο κ. Emilios Kyriacou, Managing Director της Citi, δήλωσε: «Η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κρατικού χρέους της Ελλάδα οδήγησε τις Ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές Υψηλής Απόδοσης. Αυτή η επιλογή, που εισήγαγε η Citi για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997, επιταχύνθηκε μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι Ελληνικές επιχειρήσεις θέλησαν να αναχρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους πέραν από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που δεν ήταν πλέον σε θέση να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του ως σχεδόν αποκλειστικού παρόχου χρηματοδότησης στις Ελληνικές επιχειρήσεις με καλύτερους όρους από τη διεθνή αγορά ομολόγων. Αν και οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες στις Ελληνικές μακροοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, δεδομένων των σημερινών συνθηκών, η πρόσβαση ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές ομολόγων παραμένει μια ζωντανή εναλλακτική λύση και πρέπει να ενσωματωθούν στη στρατηγική τους».

ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κεντρικός Ομιλητής της ενότητας ήταν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου με τίτλο ομιλίας "Energy Policy & Objectives" ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημασία του ενεργειακού τομέα στην ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας είναι τεράστια. Γι΄ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια να καθυστερήσουμε τις προσπάθειές μας προς μια πιο ανταγωνιστική και λειτουργική αγορά ενέργειας. Συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική μας πορεία με αποφασιστικότητα και σύνεση, γιατί τα τελευταία δυο χρόνια αποκτήθηκαν με κόπους και θυσίες η σταθερότητα και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Όλα αυτά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πάνε χαμένα για κανένα λόγο. Η Ελλάδα είναι οριστικά αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι οριστικά στο δρόμο της Σταθερότητας, της Ανάκαμψης και της Ανάπτυξης».

Panel Discussion: Trends, Developments & Outlook

Το πάνελ συντόνισε ο κ. John Kingston, Director of News της Platts.

Στο πάνελ συμμετείχαν: η κα Ράνια Αικατερινάρη, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ο κ. Arnaud Jossien , Διευθυντής της BNP Paribas, και ο κ. Pablo Escondrillas, Managing Director, EMEA Power & Utilities της Citi.

Το πάνελ για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα επικεντρώθηκε σε διάφορες ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή εξετάζονται. Κυριάρχησε βέβαια η περσινή αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ , της ελληνικής κρατικής εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε η κα Ράνια Αικατερινάρη, Αναπληρωτής Διευθύνουσα Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), «Κάθε ιδιωτικοποίηση είναι μοναδική. Η αποτυχία της ΔΕΠΑ δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι εμποδίζει μια πιθανή πώληση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων ως μέρος της ΔΕΗ, η οποία και έχει προγραμματιστεί , ή των Ελληνικών Πετρελαίων, που κατά 35 % ανήκουν στην κυβέρνηση , ένα ποσοστό που πρόκειται να εκποιηθεί. Ο κ. Arnaud Jossien , Διευθυντής της BNP Paribas , σημείωσε ότι τα στοιχεία ενεργητικού της Ελλάδος περιλαμβάνουν ένα τομέα διύλισης υψηλής απόδοσης, που ενισχύουν την ελκυστικότητά σε περίπτωση πώλησης.

H κ. Αικατερινάρη δήλωσε συγκεκριμένα: «Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στη ΝΑ Ευρώπη, με παρουσία σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με ιστορία πάνω από 60 έτη, η ΔΕΗ έκανε πραγματικότητα τον εξηλεκτρισμό στην Ελλάδα, ηλεκτροδοτώντας και περισσότερα από 50 νησιά (μέσω 36 αυτόνομων σταθμών), που την κάνει μοναδική διεθνώς. Σήμερα, η ΔΕΗ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη, τόσο ως παραγωγός όσο και ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας με περισσότερους από 7,4 εκατ. πελάτες. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, τα τελευταία 5 χρόνια η ΔΕΗ έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα δικτύων και παραγωγής, συνολικού ύψους € 4,7 δις.

Αυτό επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, μέσω της διαχείρισης του δανειακού χαρτοφυλακίου της και της άντλησης νέων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των € 1,5 δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την επιτυχή έκδοση ομολόγου ύψους € 700 εκατ. τον περασμένο Απρίλιο σε διεθνείς επενδυτές. Ακόμα πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η ΔΕΗ υλοποίησε αυτά τα χρόνια ένα τεράστιο πρόγραμμα μείωσης κόστους, το οποίο οδήγησε σε μείωση κατά 38% της μισθοδοσίας και των ελεγχόμενων δαπανών. Βασικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν και η συλλογική προσπάθεια, το ανθρώπινο και στελεχιακό της δυναμικό, που με συνέπεια και αποφασιστικότητα αντιμετώπισε τις προκλήσεις.

Παρά ταύτα, η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ακόμα σε μεταβατικό στάδιο. Για τη ΔΕΗ είναι σημαντικό η αγορά να μετεξελιχθεί σε μια νέα, απελευθερωμένη και πιο διαφανή αγορά, με λιγότερες ρυθμιστικές αβεβαιότητες, προσφέροντας το σταθερό εκείνο περιβάλλον που απαιτείται για τον σχεδιασμό της μελλοντικής λειτουργίας, ανάπτυξης και οικονομικής απόδοσης κάθε μεγάλης εταιρείας. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της ασφάλειας εφοδιασμού, της ανταγωνιστικότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας».

Ο κ. Escondrillas δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, οι Ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την μειωμένη ζήτηση και τις χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια. Επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ έχουν κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, των κεφαλαιακών δαπανών, των μερισμάτων και προβαίνουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να προσαρμοστούν και να δημιουργήσουν θετική ταμειακή ροή. Στο μέλλον ως επί το πλείστον, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα προτιμούν ως βασική δραστηριότητα την άνεση των δικτύων διανομής, της λιανικής / υπηρεσιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συμβατική παραγωγή θα συνεχίσει να εξυπηρετείται από τις υπάρχουσες εταιρίες συνολικών υπηρεσιών ή αυξανόμενα, από εξειδικευμένες εταιρίες παραγωγής (όπως Fortum ή της E.ON spin-off) ή από οικονομικούς παράγοντες (όπως η Macquarie ή Vitol)».

«Εξερεύνηση & Εξόρυξη Πετρελαίου -Μετασχηματίζοντας την περιφερειακή ενεργειακή Δυναμική» ήταν το θέμα της παρουσίασης του κ. Edward F. Cox, Director της Noble Energy Inc.

ΚΛΑΔΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, παρουσίασε «Το σχέδιο για το Ελληνικό: Μια νέα εποχή για την Ελλάδα» και τόνισε: «Το έργο του Ελληνικού είναι η μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη στην Ευρώπη, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 8 δις. ευρώ.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2% δημιουργώντας περίπου 70.000 θέσεις εργασίας και ουσιαστικά θα καταστήσει την Αθήνα ξανά ένα διεθνή τουριστικό προορισμό προσελκύοντας περισσότερους από 1.000.000 επιπλέον τουρίστες ετησίως. Το έργο εμπλουτίζεται μέσω της δημιουργίας - μεταξύ άλλων – εμπορικών αναπτύξεων, ολοκληρωμένων ξενοδοχειακών μονάδων, μουσείων, τα οποία, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ανάπλαση της Αθήνας και της δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο και το μεγαλύτερο πάρκο στην Ελλάδα μεγέθους δύο χιλιάδων τ.μ. , θα εδραιώσουν την Αθήνα όχι μόνο ως έναν τουριστικό, αλλά και ως έναν επενδυτικό και πολιτιστικό προορισμό».

Panel Discussion: Επενδύσεις ακινήτων και Υποδομές

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Πέτρος Μαχάς, Managing Partner της Δικηγορικής Εταιρείας Μαχάς & Συνεργάτες.
Στο πάνελ των Ακινήτων συμμετείχαν: ο κ. Michael Angeliadis, Πρόεδρος της M.A. Angeliadis, Inc., ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Properties, ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, ο Δρ Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και ο κ. Giovanni Gregoratti, Managing Director της Citi, EMEA Investment Banking.
Στο πάνελ των Υποδομών & Παραχωρήσεων συμμετείχε: ο κ. Μάνος Πετούσης, Οικονομικός Διευθυντής της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η ομάδα των ομιλητών για το Real Estate Investing & Infrastructure αναφέρθηκε αρχικά στα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα την παρούσα χρονική περίοδο, συγκεκριμένα την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, της χερσονήσου στη Βουλιαγμένη (δηλαδή το ξενοδοχείο Astir Palace και τη μαρίνα) και των περιφερειακών αεροδρομίων. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική έργων υποδομής με τη μέθοδο της παραχώρησης καθώς η Ελλάδα στοχεύει στην αστική ανάπτυξη. Η ομάδα των ομιλητών συμφώνησε ότι οι νόμοι και οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό λόγω της αύξησης του αριθμού ξένων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Χρυσικός δήλωσε: «Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανάμεσα στις 20 πιο ισχυρές εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση τριών λέξεων: Ελλάδα / Επενδύσεις / Αξίες.

Οι αξίες είναι υψίστης σημασίας για την εταιρεία μας: ηθική, ακεραιότητα, διαφάνεια, επαγγελματισμός. Στόχος μας η δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας, τους ανθρώπους μας και την κοινότητά μας. Επενδύουμε σε ακίνητα που έχουν σαφές προοπτικές μελλοντικής υπεραπόδοσης, όχι μόνο μέσω ενός σεναρίου συμπίεσης των αποδόσεων αλλά κυρίως μέσω της ισχυρής πιθανότητας μελλοντικής αύξησης των εσόδων, αλλά και σε ακίνητα που με τη ορθή διαχείρισή τους δύναται να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Επενδύουμε, επίσης, στη βιωσιμότητα του χαρτοφυλακίου μας μέσω διαφόρων εν εξελίξει πρωτοβουλιών έχοντας ως στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω του 25% στα κτίριά μας».

Ο κ. Πετούσης δήλωσε: «Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας απετέλεσε σοβαρό πλήγμα για τις εταιρείες παραχώρησης. Από τη μία, η απώλεια περισσότερο από το 25% Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, σε συνδυασμό με μια τεράστια αύξηση στις τιμές των καυσίμων λόγω φόρων, οδήγησε σε πτώση της κυκλοφορίας των αυτοκινητοδρόμων -που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ελληνικών παραχωρήσεων- κατά 35-50%. Η κατασκευή και στους πέντε νέους αυτοκινητόδρομους σταμάτησε. Από την άλλη, η απότομη μείωση των δημοσίων δαπανών, η αβεβαιότητα και η παγκόσμια τραπεζική κρίση εκμηδένισε και κάθε προοπτική για νέο έργο.

Το διαφαινόμενο τέλος της ύφεσης βρίσκει τον Όμιλο μας- και λίγο-πολύ όλους τους μεγάλους παίκτες του κλάδου- με ισχυροποιημένη θέση στην αγορά, έχοντας επιτύχει σημαντικές μειώσεις κόστους, εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και αξιοσημείωτη γεωγραφική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους. Τα έργα των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων έχουν αναδιαρθρωθεί και τα εργοτάξια ξανανοίξει, ενώ νέα έργα παραχώρησης και ιδιωτικοποιήσεων (τοπικοί αυτοκινητόδρομοι, εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες κλπ), έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Το πρόβλημα της επαρκούς και λογικά τιμολογημένης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης εξακολουθεί να υφίσταται αλλά οι προοπτικές φαίνεται να βελτιώνονται. Η πραγματοποίηση ικανοποιητικών διαρθρωτικών αλλαγών, π.χ. στο νομοθετικό και φορολογικό περιβάλλον, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο αλλά κάποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται δειλά-δειλά».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Panel Discussion: Τοποθετώντας την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ατζέντα Επενδύσεων- Η Διεθνής Επενδυτική Προοπτική

Η Εισαγωγική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Στέφανο Ησαΐα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enterprise Greece, ο οποίος δήλωσε: «H Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα ανάκαμψης. Το 2014 είναι μια χρονιά ορόσημο για την Ελληνική οικονομία, έχοντας επιτύχει βασικούς οικονομικούς στόχους οι οποίοι διασφαλίζουν ότι η βάση της οικονομίας είναι ισχυρή. Όλο και μεγαλύτερος αριθμός επενδυτών συμμετέχει στην Ελληνική οικονομία, και αναγνωρίζει την πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται. Παρόλο που υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια για περεταίρω βελτιώσεις, η Ελλάδα έχει ήδη κάνει καθοριστικά βήματα για να διασφαλίσει ότι οι επενδυτές υλοποιούν τα σχέδια τους στη χώρα με επιτυχία, μετατρέποντας έτσι τους επενδυτές σε πρεσβευτές της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή».

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Καρύδης, Partner της Reed Smith.

Στο πάνελ συμμετείχαν: ο κ. Marc Mezvinsky, Managing Director της Eaglevale Partners, Managing Partner της Invel Real Estate, ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Libra, ο κ. Andrew Rabinowitz, Partner & Chief Operating Officer της Marathon Asset Management, ο κ. Scott D. Krase, Portfolio Manager and Senior Partner της Oak Hill Advisors, ο κ. William Vrattos, Partner & Portfolio Manager της York Capital Management και ο κ. Jason New, Senior Managing Director of Blackstone; Head of Special Situation Investing of GSO Capital Partners.

Όλοι ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει αξιοθαύμαστη βελτίωση στην οικονομία και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και ομόφωνα εξέφρασαν ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν, διότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν και είναι επωφελείς για τη χώρα. Οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας, που είναι ιδιαίτερα υψηλή κυρίως στους νέους. Όμως, η παρούσα πολιτική αντιπαράθεση επισκιάζει τα επιτεύγματα της Ελλάδος και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Λόγω του βελτιωμένου προφίλ και των προοπτικών της Ελλάδος, οι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει να υλοποιούν επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ενώ παλαιότερα οι επενδύσεις ήταν κυρίως σε κρατικά ομόλογα, τώρα είναι και σε τομείς όπως η ενέργεια, τουρισμός, ακίνητα, τράπεζες. Και στη ναυτιλία, την οποία όμως οι επενδυτές θεωρούν σαν κλάδο παγκόσμιας δραστηριότητας όπου η Ελλάδα έχει ηγετική θέση. Η παρούσα αβεβαιότητα έχει αρνητική επίπτωση στις αποτιμήσεις, πράγμα που τελικά αποβαίνει σε βάρος της χώρας, διότι όταν το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, οι επενδυτές είναι λιγότεροι και ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις. Υπάρχει σήμερα μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ χωρών για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Κατά συνέπεια η κάθε χώρα πρέπει να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό, ελκυστικό και σταθερό περιβάλλον για να προσελκύσει επενδύσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πάνελ εξέφρασαν τη γνώμη ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες και στελέχη τους επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα σε αναζήτηση τους. Τόνισαν την αξία της πολιτικής σταθερότητας και ανέφεραν ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το Ευρώ θα αναθεωρούσαν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Ο κ. Scott D. Krase, Portfolio Manager and Senior Partner της Oak Hill Advisors δήλωσε: «Η Oak Hill Advisors, OHA, είναι ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει σε διάφορους τομείς κατά τη διάρκεια των ετών. Η OHA είναι ικανοποιημένη με την μέχρι τώρα υλοποίηση των οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η συνέχιση των οποίων είναι κρίσιμης σημασίας. Η OHA συνεχίζει να βρίσκει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα της κεφαλαιακής διάρθρωσης αρκετών Ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων με ισχυρές ομάδες management. Αναζητούμε ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει σε πολλούς κλάδους με ομάδες management που ψάχνουν για μακροχρόνια συνεταίρους».

Σε ειδική παρέμβαση του, ο κ. John Paulson, President & Portfolio Manager της Paulson & Co. Inc., επικεφαλής κορυφαίου επενδυτικού σχήματος, με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας αξιοσημείωτης μεταστροφής. Το ΑΕΠ μεγαλώνει και η εργασία αυξάνεται. Το τρίτο τέταρτο του ΑΕΠ ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Είναι πολύ νωρίς για νέες εκλογές. Η αβεβαιότητα είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του χρηματιστηρίου και την αναβολή των νέων επενδύσεων. Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να μεταθέσουμε τις εκλογές έως τον Ιούνιο του 2016 και να δώσουμε στην τρέχουσα πολιτική χρόνο για να εργαστεί. Η ανάπτυξη της πολιτικής βεβαιότητας πιθανότατα να επιταχυνθεί το 2015 και το 2016 και περισσότερες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα. Αλλά χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα. Τα επενδυτικά μας σχέδια βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν αναμονή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Μόλις επιτευχθεί η σταθερότητα θα εντείνουμε τις επενδύσεις μας».

ο κ. Ευάγγελος Λάκατζης , Partner του Δικηγορικού Γραφείου Σ. & Α. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των επενδύσεων Venture Capital & Private Equity» δήλωσε: «Η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (AIFMD) στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησε ένα εναρμονισμένο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο αναφορικά με το χώρο του venture capital – private equity. Αυτό το γεγονός επιδρά, όχι μόνο στο πως θα λειτουργούν εφεξής οι διαχειριστές επενδυτικών οχημάτων (funds) αλλά και στον τρόπο που οι επενδυτές θα επιλέγουν και παρακολουθούν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Παρόλο που είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις κυριότερες αλλαγές που επέρχονται στον εν λόγω χώρο».

"Greek Banking: Sector Review & Prospects" ήταν ο τίτλος της ομιλίας του κ. Γιώργου Ζανιά, Πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ο κύριος Ζανιάς υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και αποκατέστησαν την ισχύ τους, ενώ λειτουργούν σε μια οικονομία που είναι τώρα σταθεροποιημένη και αναπτύσσεται. Η αποκατάσταση της δύναμης των τραπεζών επιτεύχθηκε μέσω δυο Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου και άλλων δράσεων ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης τους, καθώς και μέσω συγχωνεύσεων και μείωσης του λειτουργικού τους κόστους.

Η αποκατάσταση της ισχύος τους επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη Asset Quality Review και τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημαντικά buffers υπάρχουν για την αντιμετώπιση της τελευταίας πρόκλησης, που δεν είναι άλλη από την συνεχιζόμενη, αν και επιβραδυνόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η κερδοφορία τους αποκαθίσταται μέσω μείωσης του κόστους του ρίσκου, μέσω αξιοποίησης των συνεργείων που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις, καθώς και από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, την αποκατάσταση κάποιων προμηθειών και την σταδιακή αποκατάσταση χορήγησης δανείων.

Panel Discussion: Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα: Στρατηγική και προοπτικές για το μέλλον

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Tom Buerkle, International Editor του Institutional Investor.
Στο πάνελ συμμετείχαν: ο κ. Χρήστος Σκλαβούνης, Πρόεδρος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Πέτρος Κατσούλας, General Manager, Group Strategy, member of the Group's Executive Board, της Eurobank Ergasias, ο κ. David Vailant, Director της BNP Paribas, ο κ. Hubert Vannier, Managing Director, Head of M&A for Financial Institutions in Europe, Middle East & Africa της Deutsche Bank, ο κ. Andreas Matthaeus, Managing Director, Head of EMEA Corporate Finance of Bank της America Merrill Lynch.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει υποστεί θεαµατική βελτίωση τον τελευταίο χρόνο μέσω μιας σημαντικής προσπάθειας αναδιάρθρωσης για ένα καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν επιδείξει την ικανότητά τους για αύξηση ίδιων κεφαλαίων, επιστροφή στο ανώτερο χρέος της αγοράς και έχουν περάσει επιτυχώς το AQR και το Ευρωπαϊκό τεστ κόπωσης.

Οι τράπεζες έχουν εκσυγχρονίσει τις δραστηριότητές τους, έχουν βελτιώσει περαιτέρω τη θωράκιση του ισολογισμού τους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαχείρισης, ανοίγοντας το δρόμο για την ανανέωση της κερδοφορίας. Ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους επενδυτές.

Panel Discussion: Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα: Η Αναδιάρθρωση των Δανείων ως Ευκαιρία Ανάπτυξης

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Πάνος Παπάζογλου, Country Managing Partner Greece – CSE South Cluster Leader της EY.
Στο πάνελ συμμετείχαν: ο κ. Χρήστος Σκλαβούνης, Πρόεδρος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Πέτρος Κατσούλας, General Manager, Group Strategy, member of the Group's Executive Board, της Eurobank Ergasias, ο κ. Θεόφιλος Κωνσταντινίδης, Senior Advisor to the CEO της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Alex Pretzner, Managing Director της Citi και ο κ. Στέφανος Παπαπαναγιώτου, Managing Director της UBS AG.

Ο κ. Παπάζογλου δήλωσε: «Σε συνέχεια του πιο εκτεταμένου προγράμματος προσαρμογής στον ανεπτυγμένο κόσμο, η Ελλάδα βρίσκει τον εαυτό της για άλλη μια φορά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ακόμη πιο κρίσιμο από αυτό που αντιμετώπιζε το 2011-12. Τρεις είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν το δρόμο που θα πάρει Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Πρώτα, το επίπεδο της πολιτικής σταθερότητας – ή η έλλειψη αυτής. Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης των εμπορικών μας εταίρων, κυρίως στην Ευρωζώνη, απ 'όπου τα τελευταία νέα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Τέλος, η προθυμία των δανειστών μας να συνειδητοποιήσουν ότι ένα πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα μεταξύ οικονομικής λιτότητας και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της εκκολαπτόμενης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Οι προσεχείς μήνες σίγουρα δεν θα είναι εύκολοι!». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ Παπάζογλου πρόσθεσε: « Αξίζει να σημειωθεί πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία της Capital Link στη διοργάνωση αυτής της ημερίδας. Πράγματι, αυτή η προσπάθεια είναι αξιέπαινη δεδομένου ότι χτίζει μια γέφυρα μεταξύ της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των ΗΠΑ».

O κ. Pretzner δήλωσε: «Η εκτεταμένη οικονομική ύφεση στην Ελλάδα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν οδηγήσει σε αύξηση τα Ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 73 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τέσσερις Ελληνικές συστημικές τράπεζες μετά την εκ νέου κεφαλαιοποίησή τους- επικεντρώνονται στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, η οποία επηρεάζεται από σημαντικές ζημίες δανείων εξαιτίας της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Το πάνελ μας συζήτησε πώς οι τράπεζες μεγιστοποιούν την αξία από μια οικονομική προοπτική με τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια να προχωρούν, βασιζόμενοι σε λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες περιπτώσεις όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία, όπως π.χ. πωλήσεις μη-εξυπηρετούμενων δανείων και δημιουργία δομών που διαχωρίζουν την «κακή τράπεζα» ή τις μη βασικές μονάδες. Επιπροσθέτως, η Citi αντλεί την εμπειρία της από το επιτυχημένο προηγούμενο της Citi Holdings η οποία μείωσε το ενεργητικό της από $ 650 δισεκατομμύρια (στο τέλος του 2008) σε $ 103 δισεκατομμύρια (30 Σεπτεμβρίου 2014)».

ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Κεντρικός Ομιλητής αυτής της ενότητας ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παρουσίασε "Greece As A Global Shipping And Transportation Hub" και δήλωσε: Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε «Παρά τις δυσκολίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η Ελληνική ναυτιλία κατόρθωσε να διατηρήσει τη διεθνή θέση της. Συνηθίζουμε να λέμε ότι η απόδοση του ναυτιλιακού τομέα φαίνεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εποχής της προβληματικής ελληνικής οικονομίας, ήταν ο μόνος τομέα στην Ελλάδα πού δεν έφτασε σε υψηλά επίπεδα ανεργίας. Χωρίς καμία αμφιβολία, η ναυτιλία έχει αναγνωριστεί ως ένα μη-διαπραγματεύσιμο, ιστορικό, εθνικό, οικονομικό και στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικό. Επίσης τόνισε ότι «η Ελλάδα αλλάζει στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων κερδοφόρων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των λιμανιών, αναμένει ότι η συνεχιζόμενη διεθνής ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την απόκτηση των μετοχών του κεφαλαίου των μεγάλων ελληνικών λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα και τους επενδυτές και, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει τη θέση και τον ρόλο των Ελληνικών λιμανιών και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους ως κόμβοι και διαμετακομιστικά κέντρα για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Το εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα των επενδύσεων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο σύμφωνα με τη νέα συμφωνία που υπογράψαμε την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ, ανοίγει το δρόμο».

Η ετήσια διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης για τις παγκόσμιες ναυτιλιακές αγορές, πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις απογευματινές Συνεδρίες του 16ου Ετήσιου Επενδυτικού Συνεδρίου της Capital Link. Τις ευκαιρίες και προκλήσεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά συζήτησαν οι κκ. Γιάννης Κούστας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos Corporation (NYSE:DAC), Γιάννης Λυκούρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorian Gas Ltd. (NYSE: LPG), Αριστείδης Πίττας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Euroseas Ltd. (NASDAQ: ESEA), Fred Gordon, Senior Vice President of Corporate Affairs της Navios Maritime Holdings (NYSE:NM) και Paul Durham, Chief Financial Officer της Tsakos Energy Navigation Ltd. (NYSE:TNP). Το πάνελ συντόνισε η κα. Christa Volpicelli, Managing Director της Citi.

Όλες οι ομιλίες και παρουσιάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου :
http://forums.capitallink.com/greece/2014/index.html

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter