Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φωτιές ανάβει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

fpa-vat

Σύσσωμη είναι η αντίδραση του τουριστικού κόσμου στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή. Τις καταστροφικές και μακροχρόνιες συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, από τη φημολογούμενη αύξηση του συντελεστή, τονίζει σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης. Το Διοικητικό Συμβούλιo θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου. Όπως τονίζεται, η προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στη χώρα και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αυξήσεις αυτές είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική επίπτωση στην εθνική οικονομική δραστηριότητα, με άμεσο αποτέλεσμα την καταγραφή θετικής ανάπτυξης το γ' τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από το 2008.

Ως «χαριστική βολή στον τουρισμό» περιγράφει την πρόταση ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). «Μια τουριστική χώρα που σέβεται τη «βαριά βιομηχανία» της πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οργανωμένη παγκόσμια τουριστική αγορά λειτουργεί ετεροχρονισμένα, δηλαδή οι συμφωνίες και τα συμβόλαια υπογράφονται τουλάχιστον ένα χρόνο πριν για ένα χρόνο μετά.

Επομένως είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους συζητήσεις και αποφάσεις που έχουν σημαντικό ρίσκο», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΗΑΤΤΑ. «Αντί η Κυβέρνηση να συζητά την αύξηση του ΦΠΑ στην διαμονή θα έπρεπε, λαμβάνοντας υπόψη τα έμπρακτα οφέλη που είχε από τις μειώσεις ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και εστίαση, να σχεδιάζει μείωση του ΦΠΑ και σε άλλα συστατικά του τουριστικού πακέτου (π.χ. τουριστικά γραφεία, λεωφορεία, ακτοπλοΐα) και όχι να δίνει τη χαριστική βολή στον τουρισμό γκρεμίζοντας ό,τι χτίστηκε με πολύ μεγάλη δυσκολία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ως «απόλυτα παράλογες» σχολιάζει τις συζητήσεις περί συντελεστή ΦΠΑ στο 13% η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ). Η ΓΕΠΟΕΤ επισημαίνει ότι τυχόν αύξηση του συντελεστή στα ξενοδοχεία «θα επηρεάσει δυσμενώς τον περιηγητικό τουρισμό της χώρας», μια και τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις, μετακινήσεις, ξεναγήσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, θα ακριβύνουν. «Και καθώς αυτά τα πακέτα έχουν ήδη τιμολογηθεί και κυκλοφορήσει σε μπροσούρες και διαφημιστικό υλικό στις χώρες του εξωτερικού, τυχόν αλλαγή τιμής λόγω αύξησης του ΦΠΑ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter