Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα

esee-skrekasa

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης και το μέλος του Δ.Σ κ. Χρήστος Μπλουγούρας πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε πλήρες υπόμνημα με τις θέσεις- προτάσεις της ΕΣΕΕ για το ελληνικό εμπόριο και την ανάπτυξη, τη τελευταία μελέτη της ΕΣΕΕ «Χωρικές Συγκεντρώσεις εμπορικών επιχειρήσεων/ χαρτογράφηση εμπορικών κέντρων και καταγραφή των λουκέτων» καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ για τις Ενδιάμεσες Εκπτώσεις.

Η σημασία της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας έχει αναγνωριστεί και ευρωπαϊκά με κάθε δυνατό τρόπο με το small business act, δυστυχώς όμως η οικονομική πολιτική δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη τόσο τη σημασία όσο και τη μεγάλη συμβολή αυτών των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική ευημερία. Σήμερα, ο έλληνας μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν είναι ο ίδιος με χθες. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα μπορεί να βρίσκεται σε κρίση, συμπαρασυρόμενη από την διαρκή ύφεση αλλά είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να εισάγει καινοτομίες και να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα σήμερα, οι περίπου 280.000 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν 624.500 άτομα, καλύπτοντας το 17,6% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία. Κατά την περίοδο της κρίσης (2008/2014), το εμπόριο δέχεται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε απώλεια περίπου 100.000 εμπορικών επιχειρήσεων και 220.000 θέσεων εργασίας. Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου είναι το μεγάλο πλήθος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνεχώς εντεινόμενες συνθήκες ανταγωνισμού. Το εμπόριο, ένα κατεξοχήν ανοιχτό επάγγελμα, χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τις κινήσεις της αγοράς, την άμεση διάδραση με τους καταναλωτές και το μεγάλο ρίσκο που καλείται να διαχειριστεί ο επιχειρηματίας.

Στο υπόμνημα με τις θέσεις-προτάσεις της ΕΣΕΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη συμπεριλαμβάνονται 12 Άμεσες Δράσεις ανακούφισης και στήριξης της μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας, οι οποίες συνοψίζονται επιγραμματικά ως εξής:

1. Δημιουργία πλαισίου υπαγωγής επιχειρήσεων στην έννοια της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης».
2. Διαμόρφωση ενός δικτύου στήριξης για τις εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρά την κρίση έχουν επιβιώσει με δράσεις όπως για παράδειγμα τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου «Open Malls».
3. Παροχή προσαρμοσμένης καθοδήγησης προς τις ΜμΕ με την εξέλιξη της υπηρεσίας του «δικηγόρου του εμπόρου» στη θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία», είτε ως αυτοτελούς Ανεξάρτητης Αρχής, είτε ως αυτόνομου Τμήματος του «Συνηγόρου του Πολίτη».
4. Υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜμΕ μεταξύ συνεργειών- συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
5. Δημιουργία σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για «μικροδάνεια» στις ΜμΕ.
6. Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες.
7. Σχέδιο αντιμετώπισης της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς όσων διαμορφώνουν «υψηλές εισαγόμενες τιμές» στην ελληνική αγορά.
8. Συγκράτηση και μείωση τιμών στην κατεύθυνση «Μια τιμή-χαμηλή τιμή».
9. Θέσπιση ενός «point system» για το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
10. Σχέδιο δράσης για τη προστασία του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
11. Ενδυνάμωση του Κοινωνικού Διαλόγου για δημιουργία ανάπτυξης με απασχόληση.
12. Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των κοινωνικών εταίρων για στοχευμένη αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δηλώσεις του Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη: «....Ευχαριστώ πολύ, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα για τη θερμή υποδοχή και για το ενδιαφέρον που έδειξε στις προτάσεις της ΕΣΕΕ που εκφράζουν όλο τον εμπορικό κόσμο της χώρας. Με την παροχή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων για το ελληνικό εμπόριο προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη φιλικών πολιτικών προς τη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς πρέπει άμεσα να διαμορφώσει μια εθνική πολιτική για τις ελληνικές ΜμΕ.

Ελπίζουμε ότι τα ενθαρρυντικά σημάδια των δεικτών της μικρής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, σύντομα να αλλάξουν προς όφελος των ελληνικών μικρομεσαίων εμπόρων – επιχειρηματιών σε μια αγορά που όμως εξακολουθεί καθημερινά να βρίσκεται στη δίνη της κρίσης.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter