Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. προς την Ελλάδα

ntaismploum

Την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των έξι «προαπαιτούμενων δράσεων», από την πλευρά της Ελλάδας που συνδέονταν με την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισεκ. ευρώ, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, «λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο του 2014».

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η δόση θα εκταμιευθεί εντός της εβδομάδας και υπενθύμισε ότι παραμένουν προς εκταμίευση 2,8 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισεκ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί τον Αύγουστο, εφόσον ικανοποιηθούν τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την Ευρωομάδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει έως τις αρχές Αυγούστου, τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου, ύψους 1 δισεκ. ευρώ.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας, είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισεκ. ευρώ εντός του Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός την έχει αποκλείσει. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter