Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμψηφισμός οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών

samaras-0003

Νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάννη, και των κ.κ. Φ. Σαχινίδη και Χρ. Πρωτόπαππα.

Σε πρώτη φάση το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Αμέσως μετά, το μέτρο θα επεκταθεί και σε τζίρους άνω των 2 εκατ. ευρώ καλύπτοντας έτσι άνω του 85% των συναλλαγών στην αγορά.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το μέτρο αυτό, το οποίο είναι φορολογικά ουδέτερο, θα εξομαλύνει σημαντικά την αγορά και θα είναι εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο κ.Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις, λόγω μη καταβολής ΦΠΑ στο Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα οφείλει και προς αυτές το Δημόσιο.

Σχετικά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι έως το τέλος του 2014, το ποσό των οφειλών θα έχει μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, επίσης, ότι έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Τέλος, αναφερόμενος στους αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις από το Δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter