Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΤΑΙΠΕΔ: Παρουσιάζεται η συμφωνία με την Lamda για το Ελληνικό

elliniko-lamda development-1

Πληροφορίες σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), να ανακηρύξει την εταιρεία Lamda Development, ως προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, θα παράσχει σήμερα η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε εκπροσώπους του τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο ανακήρυξε πριν από λίγες ημέρες ως προτιμητέο επενδυτή την Lamda Development, αποδεχόμενο τις γνωμοδοτήσεις (fairness opinions) των χρηματοοικονομικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Piraeus Bank, οι οποίοι έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους 915 εκ. ευρώ, της Lamda Development και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει.

Βάσει την σύμβασης που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, η Lamda, θα καταβάλλει μπροστά 300 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και 415 εκατ. ευρώ στο μεσοδιάστημα.

Σε καθαρή παρούσα αξία, η προσφορά της Lamda ανέρχεται σε λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ.

Όσο για το ποσό των 915 εκατ. ευρώ, προκύπτει με βάση έναν συντελεστή που συνδέεται με την τρέχουσα απόδοση των ελληνικών ομολόγων (6,5%-6,7%), ο οποίος περιλαμβάνεται στον μαθηματικό τύπο αξιολόγησης της προσφοράς, όπως προβλέπει ο διαγωνισμός.

Παράλληλα η κοινοπραξία αναλαμβάνει – επιπλέον του τιμήματος - το κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις υποδομές δημόσιου συμφέροντος (μερική υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, δίκτυα ρεύματος - ύδρευσης κ.ά.) και το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει εντός του Ελληνικού.

Σημαντικό είναι ότι το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο και για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης των 99 ετών. Όρος είναι η σωρευτική απόδοση της επένδυσης να ξεπερνά το 15%.

Κατά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά δεσμεύει την Lamda Development με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και με ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter