Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου με επίκεντρο τρόικα και Ουκρανία

elliniki-oikonomia-1

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αλλά και οι εξελίξεις με την Ουκρανία θα τεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης που θα έχουν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 3 μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη.

Στη σύσκεψη, κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό έχουν κλείσει και δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2014, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ελληνική ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από το ΔΝΤ και την Κομισιόν ενώ όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά τη συνάντηση: «από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, περνά η εκταμίευση της δόσης».
Πάντως, η εκτίμηση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις βελτιώθηκε ενώ όπως γνωστοποίησε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που είχε αποφασίσει στο 87%. Θα γίνουν δεκτές ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα της κυβέρνησης. Μεταξύ των θεμάτων που η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και η κυκλικότητα στην κρουαζιέρα. Ωστόσο, παραμένει η διάσταση απόψεων τόσο για το γάλα όσο και για τα ΜΥΣΥΦΑ και τα φαρμακεία.

Τράπεζες

Σχετικά με το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η άποψη του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι ότι υπεύθυνη για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας. Όπως σχολίασε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ: «είναι μια θεσμική διαφορά που πρέπει να την λύσουν μεταξύ τους, το ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ διαφωνεί αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας». Επίσης σημείωσε ότι μπορεί να βρεθεί η λύση πριν τη σύνοδο του Eurogroup και πρόσθεσε: «θέλουμε ευρωπαϊκή λύση».
Τέλος τα πρώτα βήματα για την εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων ύψους 10,1 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μπορούν να γίνουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.«Εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την αξιολόγηση της τρόικας και εάν εκπληρωθούν οι όροι, η εκταμίευση των κεφαλαίων στην Ελλάδα μπορεί να γίνει γρήγορα, δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους στη Ρίγα της Λετονίας.Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εάν ο έλεγχος της τρόικας ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, οι εμπειρογνώμονές της θα μπορούσαν να συστήσουν στο Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, την εκταμίευση των χρημάτων στην Ελλάδα. Η εκταμίευση θα γίνει αργότερα, καθώς η τρόικα θα πρέπει να συντάξει αναλυτική έκθεση για την πρόοδο της Ελλάδας πριν την αποδέσμευση των χρημάτων, προσθέτει το δημοσίευμα.Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει «μεγάλες εκπλήξεις» από τις σε εξέλιξη ασκήσεις αντοχής των τραπεζών στις πέντε χώρες που έχουν δοθεί δάνεια από το ΕΤΧΣ και τον ΕΜΣ, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.
Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter