Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΕΕΔΕ: Ημερίδα για την εταιρική σχέση Δημόσιας Διοίκησης και Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας

i-etairiki-sxesi-dimosias-dioikisis-kai-idiotikis-protoboulias

Ο προσδιορισμός του επιτελικού κράτους, η επιλογή, υποστήριξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, η νέα δυναμική στη δημόσια διοίκηση και οι ενδεικτικές περιοχές συνεργασίας Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα είναι τα θέματα που θα προσεγγίσει ημερίδα του Τομέα Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΤΟΜΔΔΑ) της ΕΕΔΕ.

Η ημερίδα με θέμα «Η εταιρική σχέση Δημόσιας Διοίκησης και Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα).

Επίσημος ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ θα μιλήσουν επίσης ο πρώην Υπουργός, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο κ. Nick Malyshev, επικεφαλής του τομέα ρυθμιστικής πολιτικής και της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης και Εδαφικής Ανάπτυξης στον ΟΟΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ακόμα οι κ.κ. Βαγγέλης Αποστολάκης, Επικεφαλής Συμβουλευτικού Τομέα της KPMG, Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης, Ανδρέας Δρυμιώτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Όλγα Επιτροπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Κολέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων ALBA, Κωνσταντίνος Καστρινάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, της ΚΑΝΤΩΡ, Πέτρος Κατσιμάρδος, Εμπειρογνώμονας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παναγιώτης Κοντολέων, Γενικός Διευθυντής, G4S Hellas Holding, Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος, της ManpowerGroup, Αλέκος Κρητικός, Τραπεζικό Στέλεχος και τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μανούσος Μαραγκουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μπούας, Εμπειρογνώμονας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οδυσσέας Ντριβαλάς, Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Πλάτων Τήνιος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Άγγελος Τσακανίκας, Διευθυντής Έρευνας του ΙΟΒΕ.
Στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που θα κλείσει την ημερίδα θα συμμετάσχουν η Υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Γραφείου Αθηνών Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών & Χρηματοδοτικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας Ομίλου Interamerican και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΟΜΔΔΑ, κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Ο δημόσιος τομέας της χώρας μας υπόκειται, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε πρωτόγνωρες, από την συγκρότησή του, αλλαγές. Οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται προκαλούν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με διαφορετικά συμφέροντα. Πολλές από τις αλλαγές που επιχειρούνται είναι, ωστόσο, αναγκαίες προκειμένου να διορθωθούν ελλείψεις και σφάλματα του παρελθόντος.

Οι περισσότερες ενστάσεις διατυπώνονται σε σχέση προς τον τρόπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και όχι ως προς τον ίδιο τον στόχο τους. Διατυπώνονται ενστάσεις ως προς τον τρόπο, τον χρόνο και την μέθοδο υλοποίησης των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Οι ενστάσεις αυτές επικεντρώνονται στην έλλειψη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων, καθώς και την ύπαρξη/θέσπιση κανόνων εμπλοκής καθενός από αυτούς στο διοικητικό γίγνεσθαι.

Η εμπειρία από άλλες χώρες που δρομολόγησαν με επιτυχία αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητάς τους. Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας είναι, συχνά, απαλλαγμένος από συγκεκριμένες ανεπάρκειες και όρια του δημόσιου τομέα και, γι' αυτό, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποδώσει καλύτερα, ποσοτικά και ποιοτικά, αποτελέσματα.

Έχοντας, ήδη, δοκιμάσει σε περιορισμένη κλίμακα την συνεργασία μεταξύ Ιδιωτικού και Δημόσιου και στη χώρα μας, στην ημερίδα αυτή θα επιχειρηθεί να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά τους και να διαγραφεί η προοπτική μιας μελλοντικής συνεργασίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα επιχειρηθεί επίσης η καταγραφή των οφελών για το επιτελικό κράτος- το κράτος, δηλαδή, το οποίο, απαλλαγμένο από εκτελεστικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες- θα μπορεί να επικεντρωθεί στα στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα τα οποία αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» του. Εξυπακούεται ότι θα διερευνηθούν, επίσης, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας συνεργασίας στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, το οποίο αποτελεί και την λυδία λίθο της επιτυχίας ή αποτυχίας της.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter