Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δήλωση ΥΝΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη για το συμβάν της Χίου

0plak Mask

«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών μικρών παιδιών και μιας γυναίκας στο Αιγαίο.


Η εγκληματική αδιαφορία των κυκλωμάτων διακίνησης για την ανθρώπινη ζωή, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, αφέθηκαν χωρίς σωσίβιο.
Το Λιμενικό Σώμα έσπευσε για βοήθεια και διέσωσε 22 συνανθρώπους μας, δυστυχώς όμως τα τρία παιδιά και η γυναίκα είχαν χαθεί, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση ενός ακόμα ατόμου.
Εκφράζω την οδύνη όλων μας για το τραγικό αυτό γεγονός».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με αφορμή το τραγικό περιστατικό.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται οι έρευνες νοτιανατολικά της Χίου για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου, μετά τη βύθιση λέμβου με αλλοδαπούς, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία ανήλικα κορίτσια και μία γυναίκα και να διασωθούν από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού 22 άτομα (14 άνδρες, 7 γυναίκες και ένα παιδί).

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Επίσης τονίζει, ότι ουδείς εκ των επιβαινόντων έφερε ατομικό σωσίβιο.
Όλοι οι διασωθέντες αλλοδαποί οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου.
Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχουν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα πλοίο δύναμης ΝΑΤΟ, τρία αλιευτικά σκάφη και τρία παραπλέοντα πλοία.
Στην περιοχή επικρατούν άνεμοι βόρειοι εντάσεως 6 μποφόρ.

Ν. Μηταράκης για ναυάγιο: Οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα

Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το ναυάγιο προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της Χίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημειώνει: «Οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν στην πηγή την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτά τα ταξίδια δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέπονται να γίνουν».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter