Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Από τον Όμιλο «Εξάλειπτρον» βραβείο Ναυτιλίας στην κ. Ειρήνη Νταϊφά

0ntaifa vraveio naftilias

Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ε.Β.Ε.Π. ο όμιλος «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» τίμησε οκτώ γυναίκες, οκτώ “σύγχρονες Καρυάτιδες", για το έργο τους και τον αγώνα τους. Ειδικότερα τo «Βραβείο Ναυτιλίας» έλαβε η κυρία Ειρήνη Νταϊφά, από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κ. Γιώργο Πατέρα.
Βραβείο Επιστήμης έλαβε διακεκριμένη Ελληνίδα επιστήμονας, Ερευνήτρια Νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Pasteur του Παρισιού - Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Φανή Κούκουλη. Το βραβείο απένειμε ο καθηγητής του τομέα Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής και Διευθυντής, του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών, Παρασκευάς Σφήκας.
Βραβείο Πολιτισμού έλαβε η καθηγήτρια Κλασσικών Σπουδών και διευθύντρια του προγράμματος Νέων Ελληνικών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Κέλλυ Πολυχρονίου.Το βραβείο απένειμε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
Βραβείο Θεάτρου έλαβε η Ιταλίδα σκηνοθέτης, σεναριογράφο, παραγωγό, συγγραφέα, Ilaria Borrelli. Το βραβείο απένειμε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Νίκος Λέανδρος.
Βραβείο Μουσικής έλαβε η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα διευθύντρια ορχήστρας στο εξωτερικό, Μαρία Μακράκη. Το βραβείο απένειμε ο Αρχιμουσικός - Διευθυντής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλίας Βουδούρης.
Βραβείο Γραμμάτων έλαβε η Συγγραφέας των Ιστορικών Μυθιστορημάτων Φιλομήλα Λαπατά. Το βραβείο απένειμε ο Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Στέφανος Καβαλλιεράκης.
Βραβείο Αθλητισμού έλαβε η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Υδατοσφαίρισης, Αρχηγός της Γυναικείας Ομάδας Πόλο του Ολυμπιακού, Φιλιώ Μανωλιουδάκη. Το βραβείο απένειμε ο Δημοσιογράφος – Μαραθωνοδρόμος, Νίκος Αρμένης.
Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας έλαβε η Επιχειρηματίας - Σχεδιάστρια Μόδας του οίκου υψηλής ραπτικής TRANOULIS FASHION, Αθηνά Τρανούλη. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Propeller Club Γιώργος Ξηραδάκης.
Την τελετή της απονομής παρουσίασε, η Δημοσιογράφος- Συγγραφέας Μαρία Παναγοπούλου-Χαρδαβέλλα.
Τα βραβεία φιλοτέχνησε αποκλειστικά για το «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» ο Γλύπτης Δημήτρης Κώστας.
Η ομιλία της κ, Ειρήνης Νταϊφά
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πρόεδρο, κυρία Νανά Λάτση προσωπικά, όπως και όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Γυναικών Πειραιά για τις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ», για την τιμή που μου κάνουν βραβεύοντάς με, για την συμβολή μου στην «Ναυτική Παράδοση» της Ελλάδας μας!
Ο μέγας Ιστορικός Ηρόδοτος, είχε πει: « Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία και θάλασσα», και μόνο εάν κατανοήσει κανείς ότι η Ελλάδα, σε ολόκληρη την μακραίωνη Ιστορία της, αγωνίστηκε και διεκδίκησε την Ελευθερία, την Ευημερία και τον Πολιτισμό μέσα από τις ρότες της θάλασσας, θα καταλάβει πώς, μια μικρή γεωγραφικά και πληθυσμιακά χώρα, κυριαρχεί στην Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία!
Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης θα κάνει την καίρια επισήμανση: «Μόνον η Ναυτιλία μας παρήχθη και λειτουργεί χωρίς να αξιώσει από μέρους του κράτους συνδρομή»! Αυτή ακριβώς η δυναμική παρουσία της Ελληνικής Ναυτικής Οικογένειας στην ιστορία της θάλασσας, συνυφασμένη πάντα και με την προσφορά της στην πατρίδα, τόσο σε καιρούς ειρήνης και ευημερίας, όσο και σε χαλεπούς καιρούς και πολέμους, αποτελεί την βάση της επιτυχίας που την κρατά στην κορυφή της Ναυτιλίας Διεθνώς!
Αυτή ακριβώς η γνώση της δυναμικής αλλά και της προσφοράς, πράττοντας έργο χωρίς ποτέ να το γνωστοποιεί, εκτός και εάν η κοινοποίησή του εξυπηρετεί το κοινό καλό, συνοδεύει και χαρακτηρίζει την Ναυτιλία στη μακρόχρονη ιστορία της ! Πέραν της προσωπικής ευαισθητοποίησης και προσφοράς, το έργο της Ναυτιλιακής Κοινότητας σε συλλογικό επίπεδο, εκφράζεται από την Εταιρεία Κοινωνικής
Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», η οποία δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Μέσω των προγραμμάτων αλληλεγγύης, ανθρωπιστικών έργων και ενεργειών προσφοράς δημοσίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος, η Ελληνική Ναυτική Οικογένεια συνεχίζει να στηρίζει την χώρα μας και τους συμπολίτες μας.
Σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την θάλασσα και τον θαυμασμό και την εκτίμηση στο σπουδαίο έργο του αείμνηστου πατέρα μου Σταύρου Νταϊφά ως Πλοιοκτήτη, που με ώθησαν να δραστηριοποιηθώ στον χώρο της Ναυτιλίας, αναλαμβάνοντας την οικογενειακή Ναυτιλιακή μας Επιχείρηση, από πολύ νεαρή ηλικία έμαθα από αυτόν και την οικογένειά μου πόσο σημαντικές είναι η προσφορά και η συνεισφορά! Η στήριξη και η συνδρομή του κοινωνικού συνόλου και των συνανθρώπων μας, πάντα από ιδίους πόρους και εν κρυπτώ, πέραν της ηθικής ικανοποίησης της προσφοράς, σου προσδίδει και την τιμή να αποτελείς για την νεότερη γενιά, πρότυπο σωστού πολίτη, επιχειρηματία, μα πάνω απ’ όλα ανθρώπου!
Την ιδιαίτερη πίστη και εμπιστοσύνη προς τους νέους ανθρώπους που κληρονόμησα από τον αείμνηστο πατέρα μου, προσπάθησα να κάνω πράξη και με τις δύο υποτροφίες που θεσμοθέτησα στην μνήμη του: Η πρώτη μέσω της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυτιλία και η δεύτερη, μέσω της «HELMEPA» για μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυπηγική-Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία.
Η αναγνώριση και η επιβράβευση από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά για τις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» και την Πρόεδρό του, Κυρία Νανά Λάτση, για την παρουσία και την προσφορά μου στον χώρο της Ναυτιλίας, με το βραβείο «Ναυτικής Παράδοσης», έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμένα, γιατί αισθάνομαι ότι μετά την εκλογή μου το 2014 ως Δημοτική Σύμβουλος, με την παράταξη του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ», γεγονός που κατά γενική ομολογία έφερε την Ναυτιλία και το Λιμάνι πιο κοντά με τον Δήμο του Πειραιά και την εκλογή μου το 2016, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της ιστορικής Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, έχω βαθιά υποχρέωση έργου ως προς την Ναυτιλία αλλά και ως Γυναίκα!
Σας ευχαριστώ όλους"

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter