Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πειραιάς: Ξεκίνησαν οι «Ημέρες Θάλασσας 2018»

0Πειραιάς

Πραγματοποιήθηκε χθες στη Μαρίνα Ζέας, μέσα σε εορταστικό κλίμα, η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2018».
Οι «Ημέρες Θάλασσας 2018», που αποτελούν πλέον θεσμό, διοργανώνονται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Πειραιά, σε συνεργασία με δεκάδες φορείς και συλλόγους της πόλης, από 1 έως 10 Ιουνίου και αποτελούν μια πρωτοποριακή διοργάνωση, η οποία αναδεικνύει τις δυνατότητες του Πειραιά σε σχέση με τη θάλασσα.
Φέτος, οι «Ημέρες Θάλασσας» περιλαμβάνουν περισσότερες εκδηλώσεις από κάθε άλλη χρονιά, οι οποίες είναι δωρεάν για όλους και έχουν ως επίκεντρο τη θάλασσα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και απευθύνονται σε δημότες και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών.
Μετά την τελετή έναρξης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, ένα πλοίο σύμβολο για την ναυτική ιστορία της πόλης, καθώς και στο πλωτό μουσείο «ΝΕΡΑΪΔΑ», ένα πλοίο επιβατηγό που έχει γράψει ιστορία τις δεκαετίες ΄50, ΄60, ΄70 και ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στην τελετή έναρξης των «Ημερών Θάλασσας 2018», αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, για την παρουσία τους, υπογράμμισε ότι ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά τη μεγάλη αυτή γιορτή σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, με δεκάδες συλλόγους, οργανισμούς, ιδρύματα και επιχειρήσεις, προσθέτοντας, ότι έχει καθιερωθεί ως θεσμός, που τον αγκαλιάζει όλο και περισσότερο η τοπική κοινωνία.
Χρόνο με το χρόνο – τόνισε - ο θεσμός αυτός ενισχύεται και γίνεται καλύτερος. Όπως είπε, οι εκδηλώσεις αυτές, φέτος, είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, καθώς περισσότεροι φορείς, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για να συμμετέχουν στις «Ημέρες Θάλασσας».
Ο κ. Μώραλης χαρακτήρισε τις «Ημέρες Θάλασσας», πρωτοποριακή διοργάνωση, που ενώνει όλους τους συμμετέχοντες σε ένα κοινό σκοπό. Προσδιορίζοντας τον κοινό σκοπό, μίλησε για την ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η θάλασσα στον Πειραιά σε όλα τα επίπεδα: ιστορικό, πολιτιστικό, αθλητικό, εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό και την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της πόλης, που είναι η θάλασσα και οι άνθρωποί της.
Παράλληλα – επεσήμανε - ότι οι εκδηλώσεις των «Ημερών Θάλασσας» είναι μια ευκαιρία να έρθουν όλοι πιο κοντά, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι φορείς και οι δημότες και να περάσουν όμορφα, αυτό το γιορτινό δεκαήμερο. Επίσης, είναι ευκαιρία - όπως είπε - να προβληθεί η πόλη και να προσελκύσει επισκέπτες από κάθε γωνιά του ευρύτερου Πειραιά και της Αττικής, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά δύο ιστορικά πλοία: την τριήρη «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού και το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση.
Σημείωσε ακόμη, ότι τα Μουσεία, όπως το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, με τις πολύτιμες συλλογές τους, ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό, καθώς και τα ιστορικά κτίρια, όπως η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με δωρεάν επισκέψεις και δραστηριότητες για τους πολίτες. Πολλές δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις επίσης, έχουν προγραμματίσει για τις «Ημέρες Θάλασσας», το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ε.Β.Ε.Π., το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, πολιτιστικά σωματεία, περιβαλλοντικές και εθελοντικές οργανώσεις, αθλητικοί σύλλογοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Ο Δήμαρχος Πειραιά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο street party, στην Τρούμπα, το Σάββατο 9 Ιουνίου, μια μεγάλη διοργάνωση με τη συμμετοχή των νυχτερινών καταστημάτων της περιοχής, η οποία μαζεύει κάθε χρόνο πάρα πολύ κόσμο, κυρίως νέους, αλλά όχι μόνο.
Τέλος, ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε τους φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου από την πρώτη χρονιά, που γιορτάστηκε «η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας», το 2015 και έγιναν κοινωνοί στην προσπάθεια προβολής του Πειραιά. Ευχαρίστησε επίσης, την Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξή της και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη για την άψογη συνεργασία τους, καθώς και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία της διοργάνωσης και που δυστυχώς - όπως είπε ο Δήμαρχος Πειραιά - απουσίαζε στο εξωτερικό, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, ως εκπρόσωπος του Δήμου για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας». Ακόμη ευχαρίστησε, τους δύο Συμβούλους του κ.κ.: Παναγιώτη Κυρίμη και Μάκη Αγγελετάκη κι όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν στη διοργάνωση. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού για την παρουσία της στην εκδήλωση. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Πειραιά, διατύπωσε ευχές για καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μετά το τέλος θα υπάρχουν θετικές κρίσεις για όλη τη διοργάνωση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι οι «Ημέρες Θάλασσας» συνιστούν ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη, εξελίσσονται σε θεσμό και επιβεβαιώνουν διαχρονικά την αδήριτη σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Είναι μια σχέση που εξελίσσεται – είπε - και καλείται σήμερα να αναμετρηθεί στις νέες προκλήσεις αυτής της περιόδου.
Ο κ. Γαβρίλης επεσήμανε ότι οι «Ημέρες Θάλασσας» συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις για να καταστήσουν την πόλη ένα ελκυστικό, αυτόνομο, δυναμικό, οικονομικό, πολιτιστικό, ναυτιλιακό, οικονομικό κέντρο. Πρόσθεσε ότι σηματοδοτούν την εξωστρέφεια της πόλης και των φορέων της και την κατευθύνουν με ένα δυναμικό τρόπο στη γαλάζια οικονομία και στην ανάπτυξη. «Ενσωματώνουν την καινοτομία και την έρευνα και αναδεικνύουν την αξία του θαλάσσιου και παράκτιου κεφαλαίου για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης. Αυτό το κεφάλαιο, η Περιφέρεια θέλει να το αξιοποιήσει για όλα τα λιμάνια της Περιφέρειας Αττικής», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

Για το λιμάνι του Πειραιά υπογράμμισε ότι «αποτελεί ένα συμβολικό και εμβληματικό λιμάνι, που καλείται στις σημερινές συνθήκες, η πόλη και οι φορείς της να απαντήσουν σε νέες προκλήσεις, έτσι ώστε να φθάσουμε σε ένα πραγματικό παραγωγικό μοντέλο, ικανό να δημιουργήσει μεγάλες ωφέλειες ή ωφελήματα για την πόλη, για τους πολίτες, να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και για την εθνική οικονομία».
Χαρακτήρισε εξαιρετικές τις εκδηλώσεις και κάλεσε όλους τους πολίτες να τις παρακολουθήσουν και να εμπλακούν μ΄ έναν ενεργό τρόπο για την επιτυχία τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ψυχαγώγησε τους προσκεκλημένους παίζοντας μελωδίες από σύγχρονα ελληνικά τραγούδια.
Την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων των «Ημερών Θάλασσας», παρουσίασε η γνωστή Πειραιώτισσα παρουσιάστρια κα Νόνη Δούνια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter