Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μνημόνιο συνεργασίας του ΥΝΑΠ με το Πανεπιστήμιο Πειραιά

kedriko limani pirea

Συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με ακόμα ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, υπέγραψε  ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά το αντίστοιχο μνημόνιο που υπέγραψε με το Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κ. Κουρουμπλής και ο Πρύτανης του Π. Πειραιώς, Άγγελος Κότιος υπέγραψαν σήμερα, την από κοινού συνεργασία και δράση του Πανεπιστημίου με τις Σχολές που ανήκουν ή εποπτεύονται από το ΥΝΑΝΠ.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:
«Ανέκαθεν ήταν βαθύτατη πεποίθησή μου η άντληση και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η συνεργασία ενός υπουργείου με ένα πανεπιστήμιο, ειδικά όταν αυτό μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην υλοποίηση της πολιτικής του υπουργείου. Το ΥΝΑΝΠ εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο. Οραματίζεται και φιλοδοξεί, ο Πειραιάς να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα. Θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των λιμανιών της χώρας με την αξιοποίησή τους. Τα λιμάνια είναι πλούτος εθνικός. Το ΥΝΑΝΠ έχει την ευθύνη για τα ελληνικά νησιά που είναι τα περισσότερα κατοικούμενα της Ευρώπης. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα διεκδίκησης από την Ε.Ε. μιας ειδικά χρηματοδοτούμενης νησιωτικής πολιτικής. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει στην ευθύνη του το Λιμενικό Σώμα το οποίο καλείται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, του προσφυγικού ζητήματος και των μεταναστευτικών ροών. Είναι ένα υπουργείο που έχει συνεχή ανάγκη από την αναβάθμιση του στελεχιακού του δυναμικού και του εξοπλισμού του. Στον τομέα του έχει επίσης, την ευθύνη της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα μπορεί να διοχετεύσει πολλά στελέχη. Έχει κουλτούρα ναυτική, παράδοση ναυτική και εξαιρετικά καλή φήμη. Άρα οι Σχολές πρέπει να αναβαθμιστούν σε ύψιστο επίπεδο, γιατί τα πλοία τώρα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένα, από πλευράς τεχνολογίας.
Θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα συνδεθεί όσο θα μπορούσαν με την παραγωγή της χώρας. Θα μπορούσαν να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στο να αναβαθμιστεί η παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Είναι ιδρύματα με πολύ υψηλή και σημαντική τεχνογνωσία και γνώση. Οι Έλληνες που έχουν τελειώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια, αποδεικνύεται στην πράξη ότι όπου πάνε παράγουν και αξιοποιούνται. Η σχέση λοιπόν αυτών των δύο φορέων, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Πειραιά και των φορέων που έχουν σχέση με τη ναυτιλία και τη ναυτοσύνη, τη ναυτική εκπαίδευση και τους άλλους σχετικούς, με το υπουργείο τομείς.
Αυτή η συνεργασία θα αποτυπωθεί τώρα στο μνημόνιο που υπογράφουμε. Εμείς φιλοδοξούμε στο εξής να αξιοποιήσουμε το Πανεπιστήμιο και τις γνώσεις του, καταρχάς στην υλοποίηση των μεγάλων προγραμμάτων που έχει το Υπουργείο και τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια. Για να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν ανάγκη και επιστημονικής στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε το ΠΑ.ΠΕ.Ι να είναι στενός μας συνεργάτης. Όπως θέλουμε, έχουμε ξεκινήσει και θα ολοκληρώσουμε στο επόμενο δίμηνο τη συνεργασία όλων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και των Πανεπιστημίων με τις κατά τόπους Σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα αυτό δεν υπήρχε. Και μόνο ότι θα αισθάνονται τα παιδιά ότι υπάρχει μια συνεργασία και μια παρουσία ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις Σχολές μας, αυτό θα δημιουργήσει άλλον αέρα στις προσδοκίες τους, στις φιλοδοξίες τους, στα οράματά τους και στο επίπεδο των σπουδών τους.
Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθούμε και σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα που βάζει γερά θεμέλια. Είμαι βέβαιος ότι μετά τη λήξη της θητείας μας σε αυτό το υπουργείο, θα έχουμε αφήσει πίσω μας μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία και τη βάση μιας συνεργασίας, εξαιρετικά παραγωγικής. Σας ευχαριστώ όλους εσάς που εργαστήκατε για τη σύναψη του μνημονίου και σας διαβεβαιώνω κύριε πρύτανη, ότι από την πλευρά μας θα γίνει εκείνη η προσπάθεια που χρειάζεται, για να αποβεί προς όφελος του υπουργείου και των φορέων του, αυτή η συνεργασία».
Ο πρύτανης κ. Άγγελος Κότιος δήλωσε:
«Αποστολή του πανεπιστημίου δεν είναι να παράγει μόνο γνώση και επιστημονικό έργο, είναι και να προσφέρει στην κοινωνία και να βοηθήσει στην παραγωγή και στη δημόσια διοίκηση. Θεωρώ ότι το υπουργείο αυτό έχει στις πλάτες του έναν από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, με πολλές προοπτικές. Έχει τον πιο δύσκολο χώρο της ελληνικής επικράτειας, που είναι τα νησιά και ο παράκτιος χώρος. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να στηρίξουμε το υπουργείο στις πολιτικές του. Από εκεί και πέρα έχουμε κι εμείς πολλά οφέλη να αντλήσουμε από τη συνεργασία με τα διοικητικά στελέχη που έχετε εδώ. Από την τριβή μας με τις υποθέσεις του υπουργείου, έχουμε να κερδίσουμε και σε ερευνητικό επίπεδο και σε διδακτικό, να τροφοδοτήσουμε τη διδασκαλία.
Θεωρώ λοιπόν, ότι έχουμε αμοιβαία οφέλη ως δύο δημόσιοι φορείς να συνεργαστούμε. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο υπουργείο και με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και είναι μεγάλη τιμή για μένα να υπογράφω με εσάς κ. Υπουργέ και τους αξιόλογους συνεργάτες σας. Πραγματικά είναι καταπληκτική η ομάδα σας και αυτό αντανακλά στο πρόσωπό σας και αυτή είναι η τέχνη της πολιτικής, γιατί εσείς τους επιλέξατε. Κάνατε πάρα πολύ καλή δουλειά και θα συνεχίσουμε σ’ αυτό το πλαίσιο».
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, ότι στους τομείς συνεργασίας είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και διεθνών πόρων και προγραμμάτων, αλλά και η υποβολή ευρωπαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων σε επιστημονικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Το μνημόνιο προβλέπει ακόμα συνεργασία για την εκπόνηση μελετών και ειδικών εκθέσεων από ομάδες του Πανεπιστημίου, για τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων ημερίδων και συνεδρίων, καθώς και για τη συμμετοχή σπουδαστών σε σεμινάρια εκμάθησης, δια βίου μάθησης, σε προγράμματα e-learning, αλλά και στην ανάπτυξη μαθημάτων εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου (distance learning).
Πολύ σημαντικό αποτελεί το γεγονός της εγγραφής του ΥΝΑΝΠ στο σύστημα ΑΤΛΑΣ και παράλληλα η αύξηση του αριθμού φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στο Υπουργείο. Το Π. Πειραιώς με τη σειρά του θα στηρίζει τη ναυτική εκπαίδευση και τις σχετικές Σχολές που εποπτεύονται από το ΥΝΑΝΠ. Επιπλέον, επιτυγχάνεται εγκαθίδρυση ευρύτερων παιδαγωγικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο μερών.
Η ενδυνάμωση της συνεργασίας του υπουργείου με το πανεπιστήμιο σε θέματα ναυτιλίας, λιμένων, θαλάσσιας ανάπτυξης, περιβάλλοντος, ενέργειας, δικαίου και διεθνών σχέσεων, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του μνημονίου. Η συνεργασία θα επιτευχθεί με την από κοινού αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών και τεχνογνωσίας.
Το μνημόνιο συνεργασίας του ΥΝΑΝΠ και του Π. Πειραιώς έχει διάρκεια πέντε ετών και μπορεί να ανανεωθεί με κοινή συμφωνία των δύο θεσμικών οργάνων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter