Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αρνητικά για υδρογονάνθρακες τα πρώτα δείγματα οστράκων από τον Σαρωνικό

aporrupansi petrelaiokilida saronikos

Συνεχείς είναι οι έλεγχοι για την ασφάλεια των αλιευμάτων, διαβεβαιώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται δείγματα ζώντων οστράκων από τις ζώνες παραγωγής στην περιοχή του Σαρωνικού, τα οποία χρησιμοποιούνται επιστημονικά ως «δείκτες» για την πετρελαϊκή ρύπανση των αλιευμάτων. Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους επί των πρώτων δειγμάτων, σε ό,τι αφορά στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), ήταν αρνητικά. Προσθέτει πως η έρευνα συνεχίζεται.

Συνεχείς είναι επίσης οι έλεγχοι των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ευρύτερης περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τα αλιεύματα «ελεύθερης» αλιείας, μετά από εντολή του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κλιμάκιο των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές έχει εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιεί στα σημεία λιανικής πώλησης των αλιευμάτων (super market, ιχθυοπωλεία κ.λπ.)

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως περιμένει το πόρισμα των ερευνών που πραγματοποιεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να προβεί, εάν χρειαστεί, στη λήψη περαιτέρω έκτακτων μέτρων.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου το πρωί ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο με τους αλιευτικούς φορείς της περιοχής.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter