Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υποστηρικτικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση των υποδομών των νησιών ζήτησε ο Ν. Σαντορινιός

santorinios nektarios 1021x580

Tην ανάγκη δημιουργίας υποστηρικτικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση των υποδομών των νησιών και την κάλυψη των αναγκών των μονίμων κατοίκων, επεσήμανε σήμερα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός στη Χίο, συνοδεύοντας την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Κατά την συνάντηση που διοργανώθηκε μεταξύ της Επιτρόπου και τοπικών φορέων, ο υφυπουργός επισήμανε ότι η πρόκληση για την ευρωπαϊκή συνοχή είναι η νησιωτικότητα.

"Στόχος μας είναι να κάνουμε τον κάθε νησιώτη να αισθάνεται ισότιμος Ευρωπαίος πολίτης" υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει κατανομή των χρηματοδοτικών πλαισίων, να υπάρξουν επιπλέον στόχοι επιλεξιμότητας πέραν του ΑΕΠ, όπως ο δείκτης περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε "να ληφθούν υπόψη τα ρεαλιστικά στοιχεία της νησιωτικότητας".

Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο κ. Σαντορινιός, απευθυνόμενος στην Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε σε εθνικό επίπεδο, να ενισχυθούν τα νησιά και οι κάτοικοί τους με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Ο ίδιος προανήγγειλε πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο να διερευνηθούν συγκεκριμένοι τρόποι μείωσης του κόστους μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών από και προς τα νησιά, ή η εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών στα νησιά - δράσεις που μπορούν να αλλάξουν τα αναπτυξιακά δεδομένα των νησιών.

Αυτή τη στιγμή, τα ελληνικά νησιά έχουν δυο πολύ σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία στα χέρια τους, τα ειδικά αναπτυξιακά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, προγράμματα στηριζόμενα εξ ολοκλήρου σε εθνικούς πόρους, αλλά και το θεσμικό πλέγμα που έχει δημιουργηθεί μέσω της ΜΟΔ- ΕΕΤΑΑ και των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την υποστήριξη των νησιωτικών δήμων στη διαδικασία ολοκλήρωσης σημαντικών έργων, τόνισε ο υφυπουργός.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter