Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τομέας επιχειρηματικής ανάπτυξης η Ξυλοναυπηγική

eoaen

Μελλοντικό κομμάτι παραγωγής και επιχειρηματικής ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει ο τομέας της Ξυλοναυπηγικής τονίζει σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Θράσος Καλογρίδης. Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησ. Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη, Αιγαίου & Νησ. Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη, καθώς και τον Πρόεδρο Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Μιχάλαρο Ανδριάνο, επισημαίνεται πως η ανωτέρω εκτίμηση αποτελεί θέση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών και η δημιουργία σχολής Ναυπηγοξυλουργικής τέχνης είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί ώθηση στον κλάδο αυτό με την προσέλκυση νέων στον χώρο και παράλληλη ανάπτυξη των νήσων, ώστε να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους.

Προστίθεται επίσης πως πέρα από τη στελέχωση και οργάνωση του Τομέα Ξυλοναυπηγικής τέχνης, ύψιστης σημασίας είναι και η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των τελειόφοιτων της, μιας και αποτελούν ένα από τα βασικότερα κριτήρια μελλοντικής εξέλιξης.

Η σχολή οφείλει να είναι ανταγωνιστική και κρατικά κατοχυρωμένη για να έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών, με στόχο τη δημιουργία ικανών επαγγελματιών.

Τέλος ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. προσθέτει ότι αν τα εναπομείναντα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη και τα υφιστάμενα ακόμη καρνάγια της πατρίδας μας θα μπορούσαν να ενταχθούν στην προστασία της UNESCO, ως διατηρητέα μνημεία, για άυλη πολιτιστική κληρονομιά (πχ. η τέχνη του να κάνεις καράβια), αρχικά πρέπει να γίνει δεκτό ως ελληνική εθνική άυλη κληρονομιά η αναγνώριση και ένταξη των παραδοσιακών σκαριών (ψαροκάικα, και των εναπομεινάντων ταρσανάδων ως θαλάσσια μνημεία της πατρίδας μας) και εν συνεχεία να υποβληθεί στον εν λόγω παγκόσμιο οργανισμό».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter