Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν. Σαντορινιός: Σημαντικός χώρος για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών τα νησιά

444444Σαντορινιός

Τα νησιά θεωρώ ότι είναι ένας σημαντικός χώρος για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών, που μπορούν να εφαρμοστούν στη συνέχεια και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ, με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο που θα λάβει χώρα στη Μήλο στις 21 και 22 Απριλίου, με θέμα «Λιμάνια,Θαλάσσια Μεταφορές και Νησιωτικότητα»
Ο κ.Σαντορινιός είπε, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν αρκετές προσπάθειες στο ενεργειακό και αναπτυξιακό επίπεδο και πολλά νησιά έχουν μπει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανέφερε επίσης, ότι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα, είναι το πως θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που έρχονται διεθνώς για την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στη ναυτιλία και ταυτόχρονα με καλύτερη διασύνδεση των νησιών
Πρόσθεσε ότι στο υπουργείο το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να εξεταστούν τρόποι για το πως μπορούν να ενεργοποιηθούν επιστημονικές δυνάμεις αλλά και χρηματοδοτήσεις, προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα να μπορέσει να αποκτήσει μια ναυτιλία πιο καθαρή σε ενέργεια και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να αποκτήσουμε και υποδομές στα λιμάνια που θα μπορούν να στηρίζουν κάτι τέτοιο.
Ηδη στην Κυλλήνη τόνισε ο κ.Σαντορινιός ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τη φόρτιση ενός πλήρους εξηλεκτρισμένου πλοίου, ενώ συζητείται επίσης η δυνατότητα για πως και που μπορούν να δημιουργηθούν σταθμοί LNG στη ναυτιλία.
Είναι τεχνολογίες που είναι σε ένα καλό βαθμό ωριμότητα διεθνώς κα μπορούν να δοκιμαστούν και στο δικό μας αρχιπέλαγος τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να πάρουμε κάπως διαφορετικά τα πράγματα στη χώρα και να αντιληφθούμε ότι η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα είναι ευκαιρία ανάπτυξης και αυτή η ευκαιρία έχει καθυστερήσει να πάρει τη σωστή πορεία και να δώσει προϊόντα και αποτελέσματα.
"Ολη η Μεσόγειος αποτελεί το νούμερο ένα προορισμού του θαλάσσιου τουρισμού και υπάρχουν πάνω από 6 εκατομμύρια σκάφη στη θαλάσσια περιοχή ενώ η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που τη βάζουν στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων καθώς είμαστε μια χώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα," δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος.
Ο δήμαρχος της Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης τόνισε ότι το συνέδριο θα δώσει την αφορμή και την ευκαιρία να γίνουν προτάσεις για συνέργειες και ανάπτυξη.
"Είναι απαραίτητο να πετύχουμε το στόχο και η νησιωτικότητα να φύγει από τη λογική της έννοιας και των λέξεων και να γίνει πράξη με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των κατοίκων των νησιών" ανέφερε ο δήμαρχος της Μήλου.
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Δήμο Μήλου, το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και το portal energypress. Στους πολύ σημαντικούς ομιλητές περιλαμβάνονται ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο λιμάνι του Αμβούργου Torsen Sevecke, ο εκπρόσωπος του ESPO Σωτήρης Ράπτης, ο συντονιστής της πρωτοβουλίας EcoPorts Chris Wooldridge, η εκπρόσωπος της (ΙΝΕ-ΕΕ) Βασιλεία Αργυράκη, ο καθηγητής του ΑΠΘ Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ο Διευθυντής Καινοτομίας, Community Energy Scotland, Mark Hull

Πηγή;ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter