Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ερώτηση Ι. Πλακιωτάκη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα μη διασυνδεόμενα νησιά

plakiotakis 9257

Στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, σχετικά με τις δραματικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα μη διασυνδεόμενα νησιά, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης, προσκολλημένος στην πάγια τακτική της κυβέρνησης, της αποφυγής απαντήσεων σε κρίσιμα θέματα και ερωτήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, δεν απαντά επί της ουσίας, δεν δίνει λύση, απλώς παθητικά και μοιρολατρικά αποδέχεται την όλη κατάσταση επικαλούμενος ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που απειλούν τη βιώσιμη λειτουργία της ΔΕΗ Α.Ε. αντιμετωπίζεται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη καθώς και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει επίσης, ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι των παραγωγών ΑΠΕ στα ΜΔΝ είναι η προηγούμενη έγκαιρη αποπληρωμή από τη ΔΕΗ Α.Ε., προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. των ανωτέρω χρεώσεων. Επικαλείται μάλιστα ο κ. Σταθάκης ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την ΔΕΗ Α.Ε., οι όποιες οφειλές της ΔΕΗ Α.Ε., προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των καταναλωτών αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις του.

Είναι πασιφανές ότι ο Υπουργός, καλυπτόμενος με τον μανδύα του προστάτη των ευάλωτων καταναλωτών, ορμώμενος με γνώμονα την δήθεν κοινωνική ευαισθησία και εμμένοντας σε στείρες κομματικές αγκυλώσεις, με την συγκεκριμένη στάση του οδηγεί και υποβάλλει με μαθηματική ακρίβεια τους Νησιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας σε οικονομικό στραγγαλισμό. Αποφεύγει δε να προσδιορίσει στους παραγωγούς τον ακριβή χρόνο εξόφλησης τους.

Άλλωστε, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δυστυχώς δεν επιδεικνύει την δέουσα κοινωνική ευαισθησία και στους νησιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εξαιτίας της στάσης πληρωμής από πλευράς της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και σε συνδυασμό με την υπερημερία των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, έχουν περιέλθει σε μια αφόρητη και απελπιστική κατάσταση.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός νησιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ενδεχόμενο κίνδυνο κατασχέσεων για τις οφειλές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο ενώ αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάσταση τους είναι το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλει να κατανοήσει ότι η όλη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί τραγική ειρωνεία καθώς οδηγεί στην απελπισία και την εξαθλίωση έναν σημαντικό αριθμό νησιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα κατακρημνίζει την προσπάθεια τους για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας. Απαιτείται σωστός σχεδιασμός, οργάνωση, πολιτική βούληση και άμεση αντιμετώπιση των κρίσεων για την διακυβέρνηση της χώρας, ο Υπουργός όμως και η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί, ενδιαφέρονται μόνο για την υλοποίηση της κομματικής ατζέντας την οποία πρεσβεύουν, η οποία έχει οδηγήσει την χώρα σε τέλμα.

Καλώ λοιπόν, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να ενσκήψει με σύνεση και να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί ακολουθώντας την τακτική της στείρας άρνησης και μετάθεσης ευθυνών και να πράξει τα δέοντα δίνοντας άμεσα στο συγκεκριμένο ζήτημα την προβλεπόμενη λύση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter