Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Tο πλάνο ανάπτυξης του Πειραιά παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης

moralis 00464

Το πλάνο ανάπτυξης του Πειραιά που θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων παρουσίασε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, του υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, βουλευτών της περιοχής, του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη και εκπροσώπων φορέων. Όπως ειπώθηκε «για πρώτη φορά η Δημοτική Αρχή της πόλης αξιοποιεί σύγχρονα χωρικά, αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πλαίσιο μιας στοχευμένης και οργανωμένης αναπτυξιακής προοπτικής. Ειδικότερα η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) αποτελεί το εργαλείο εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά ο οποίος θέτει ως όραμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης την ανάδειξη του Πειραιά ως Επιχειρηματικού, Τουριστικού, Πολιτιστικού, Ναυτιλιακού και Εμπορικού προορισμού διεθνούς αναγνωσιμότητας και εμβέλειας με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες».

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε εκτενέστερα στην ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά λέγοντας αρχικά ότι η συνέντευξη Τύπου δόθηκε σε χώρο του Δημοτικού Θεάτρου γιατί η πόλη δεν διαθέτει άλλο χώρο όπου θα μπορούσε να γίνει αυτή. Όπως είπε από τη πρώτη στιγμή - πριν 2 χρόνια - η δημοτική αρχή είχε ως στόχο και παραμένει ο Πειραιάς να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει, κάθε ευκαιρία για να φέρει την ανάπτυξη, να γίνει μια σύγχρονη πόλη.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη ειδικά σε αυτό το δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον για τη χώρα και το δήμο, πρόσθεσε. Πιστεύουμε ότι με αυτή τη στρατηγική μπορούν να δημιουργηθούν οι επιθυμητές νέες θέσεις εργασίας που είναι ζητούμενο για την πόλη, τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά, και μίλησε για τους άξονες πάνω στο οποίο βασίζεται το σχέδιο του δήμου για τον Πειραιά και είναι: «Να γίνει ο Πειραιάς πόλος έλξης για νέες επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει, να γίνει τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός, θέλουμε η ανάπτυξη του λιμανιού να φέρει ανάπτυξη και στην πόλη, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή μέσα από ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών σε όλη τη πόλη και να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά η πόλη». Και σημείωσε ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών γίνεται η αξιοποίηση του εργαλείου της ΟΧΕ.

Ο κ. Μώραλης είπε ότι σκοπός είναι να αλλάξει η εικόνα της πόλης και δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Απαντώντας σε ερώτημα του «Βήματος» για την προσέλκυση τουριστών στον Πειραιά ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το 2018 θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών σε συνδυασμό και με την υλοποίηση του σχεδίου για μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε home port για τα κρουαζιερόπλοια.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γαβρίλης - εκπροσωπώντας την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου - επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί «διαδοχικές ήττες και σχεδόν μηδενίστηκε η παραγωγική της βάση» ενώ υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχιας. Και συμπλήρωσε ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στον Πειραιά και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Πειραιά. Στόχος, όπως είπε, να αξιοποιηθούν και μέσα από τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη εκείνες οι δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει η ΟΧΕ προς όφελος της κοινωνίας.

Επίσης κατά την παρουσίαση στοιχείων που περιλαμβάνονταν στο σχετικό σχέδιο διαβούλευσης ειπώθηκε ότι «βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη στην αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο με 1,56 τμ, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά καταγράφεται υψηλή ρύπανση (συγκέντρωση 100.000 σωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό). Από την άλλη όμως ο Πειραιάς λόγω της ιδιαίτερης ρυμοτομίας του (μικρά οικοδομικά τετράγωνα) διαθέτει υψηλό ποσοστό δημόσιου χώρου (28,6% δρόμων και πλατειών στο σύνολο της δημοτικής έκτασης).

Τέλος, όπως τονίστηκε, με την προτεινόμενη ΟΧΕ ο Πειραιάς θα επιχειρηθεί η αναστροφή του αρνητικού κλίματος και αναδεικνύεται «ως «πράσινη» πόλη με αξιοποίηση ενεργειακών τεχνολογιών στις δημόσιες υποδομές και λειτουργίες και συμβολή στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος σε συνδυασμό με παρεμβάσεις αστικής κινητικότητας, ως «γαλάζια» πόλη προσανατολισμένη στις θαλάσσιες δραστηριότητες και στη γαλάζια οικονομία, ως «έξυπνη» πόλη με ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις κλπ, προσελκύουν τους νέους και δημιουργούν νεοφυείς επιχειρήσεις, ως «βιώσιμη» πόλη κάτω από την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κυκλοφοριακών και κοινωνικών παρεμβάσεων και υπηρεσιών».

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter