Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πραγματοποίηση άσκησης και εκδήλωση προβολής ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου "PERSEUS" παρουσία του ΥΝΑ

varvitsiotis-774

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η άσκηση και εκδήλωση προβολής του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου "PERSEUS", στον αίθριο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Δρ. Στέλιος Θωμόπουλος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Κλάδου Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης Υποναύαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Τσάντζαλος.

Στην άσκηση παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Β' Υπαρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Βασίλειος Σιέττος, καθώς και ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, περιηγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο όπου ενημερώθηκε για τα σύγχρονα συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης, ενώ οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας μετέβησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο στο κτίριο του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι παρακολούθησαν το συντονισμό και την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε σχετικά:

«Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο "PERSEUS" αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη και ανάπτυξη συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης, με έμφαση στην προστασία των θαλασσίων συνόρων. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχε ενεργά στο συγκεκριμένο έργο, οργανώνοντας τα σενάρια της άσκησης καθώς και την επίδειξη του συστήματος, υπό το συντονισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας του ΥΝΑ/Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης χρειάζονται καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα και για αυτό συμμετέχουμε σε αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε συστήματος. Άλλωστε έχουμε εντάξει στην επόμενη προγραμματική περίοδο εξοπλιστικά προγράμματα που να έχουν σχέση με την ηλεκτρονική παρακολούθηση. Το Λιμενικό Σώμα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου κι αν δεν έκανε αυτή την προσπάθεια η ροή των μεταναστών θα ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με αυτό που δεχόμαστε σήμερα. Αν σταματούσαμε ή αν υιοθετούσαμε άλλες λογικές για τη φύλαξη των συνόρων, αυτή τη στιγμή η χώρα θα είχε κυριολεκτικά κατακλυσθεί.

Ήδη εκτελούνται πολλά προγράμματα σε σχέση με τα σκάφη και τα επίγεια μέσα. Έχουμε παραγγείλει 1-2 σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, 6-7 περιπολικά και ήδη, έχουμε παραλάβει 20 φουσκωτά και 30 μηχανές. Έχουμε εξοπλίσει σε ένα μεγάλο βαθμό το Λιμενικό Σώμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τώρα οδεύουμε στην ηλεκτρονική αναβάθμισή του όσον αφορά την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων με ηλεκτρονικά μέσα. Αυτός είναι ο στόχος για την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπου έχουμε εντάξει περίπου 70.000.000 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης και παρακολούθησης, που θα μας γλυτώσουν και από άπειρες "ανθρωπό –ώρες" και από την ταλαιπωρία - φθορά των σκαφών που σήμερα κοστίζουν πολλά χρήματα στον Έλληνα φορολογούμενο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter