Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει το «πορτοφόλι» για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης

varvitsiotis-0098

Ορατός είναι ο κίνδυνος, το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης να καταστεί ανεξέλεγκτο λίαν προσεχώς, εάν η Ε.Ε. δεν διαθέσει περισσότερα κονδύλια και δεν στηρίξει ενεργά τις χώρες που δέχονται το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Πριν από λίγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου , Μ. Βαρβιτσιώτης, κατέστησε σαφές ότι απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση πριν το φαινόμενο για την Ε.Ε. καταστεί μη αναστρέψιμο.

Ο υπουργός χρησιμοποίησε την «δύναμη» των αριθμών, σημειώνοντας ότι τα κονδύλια τα οποία διατίθενται σε ετήσια βάση επαρκούν κατά 80% για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών, καθώς στο επιχειρησιακό περιβάλλον τα κόστη έχουν εξακοντιστεί στα ύψη και είναι αδύνατον πλέον και για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος υπόκειται και στην κριτική της Ε.Ε. να αντέξει την υπερβολική αύξηση του κόστους που συνεπάγονται οι επιχειρήσεις ανάσχεσης των κυμάτων των παράνομων μεταναστών αλλά και των επιχειρήσεως διάσωσης στη θάλασσα.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα σύνορά μας να γίνουν «ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο υπουργός, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασώζει τις ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, ακολουθώντας μια στρατηγική η οποία είναι γνωστή στην Ε.Ε.

Ο υπουργός παρουσίασε και στοιχεία για την συνεισφορά της FRONTEX, ενώ αποκάλυψε ότι από τον Ιούλιο έχουν ζητηθεί κονδύλια από την Ε.Ε. αλλά το αίτημα δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.
Ευελπιστούμε είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης ότι τα νέα ευρωπαϊκά όργανα θα κατανοήσουν τη σημασία του όλου θέματος, το οποίο ανέδειξε η ελληνική προεδρία σε θέματα μείζονος σημασίας για την Ε.Ε. και τώρα το ενισχύει και η ιταλική προεδρία.

Ο υπουργός έδωσε με μια σύντομη σχετικά παρουσίαση λεπτομερών στοιχείων, τα οποία καταδεικνύουν το οικονομικό βάρος το οποίο διαχέεται στην ελληνική κοινωνία καθώς όπως είπε οι 'Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ένα θέμα που δεν αφορά τη Ελλάδα αποκλειστικά αλλά ολόκληρη την Ε.Ε. καθώς, οι μεταναστευτικές ροές προορίζονται για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. κατ' αναλογία.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι στις απέναντι τουρκικές αρχές υπάρχει συγκέντρωση αριθμού μεταναστών που πλησιάζουν τα 2 εκατ., γεγονός που όπως είπε αποδεικνύει περίτρανα ότι το προσεχές διάστημα αυτά τα άτομα με οποιονδήποτε τρόπο θα θελήσουν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα πληρώνοντας αδρά τους λαθροδιακινητές οι οποίες θησαυρίζουν από τον ανθρώπινο πόνο και οι οποίοι δε νοιάζονται για την τύχη των ανθρώπων αυτών στην προσπάθεια τους να περάσουν το Αιγαίο πέλαγος.

Μεταξύ των άλλων ο υπουργός είπε ότι η ταρίφα διέλευσης ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και ξεπερνά τα 2.000 για περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται πολυτελή σκάφη αναψυχής για την απόβαση παράνομων μεταναστών στις ελληνικές ακτές.

Μάλιστα παρουσίασε και εικόνα ενός cruiser αξίας 400 εκατ. το οποίο βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών και είχε εμπλακεί σε επιχείρηση διέλευσης παράνομων μεταναστών με τη πολυτελή, όπως προανέφερε, μορφή τους.

Τον Νοέμβριο εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει στον Πειραιά συνάντηση του Αρχηγού του τουρκικού Λιμενικού, με τον έλληνα ομόλογό του με ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ατζέντας την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την πρωτοβουλία του να παραθέσει συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους των ελληνικών και διεθνών μέσων για την εντεινόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Αναλάβαμε, σήμερα, την πρωτοβουλία να μιλήσουμε στους Έλληνες δημοσιογράφους, αλλά κυρίως στους ξένους ανταποκριτές, για το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται από την αρχή του έτους λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα, σήμερα, σηκώνει ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος, γεγονός για το οποίο οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας πρέπει να γίνουν κοινωνοί και βεβαίως, να συνδράμουν ανάλογα. Αυτό, άλλωστε, αναδείχθηκε από τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Προεδρία και τώρα στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας και της ανάληψης των νέων καθηκόντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Γι΄ αυτό θέλουμε να κινητοποιήσουμε και τη διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να είναι γνώστης του μεγάλου βάρους που σήμερα ο Ελληνικός λαός, οι Ελληνικές Αρχές και το Λιμενικό Σώμα σηκώνουν στους ώμους τους».

Δείτε την παρουσίαση εδώ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter