Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μ. Βαρβιτσιώτης: Εθελοτυφλεί η ΕΕ σε θέματα παράνομης μετανάστευσης

varvitsiwths

«Η Ευρώπη, θα σας έλεγα, ότι πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί. Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος».

Τούτο επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM η οποία επικεντρώθηκε στα ζητήματα των μεταναστευτικών ροών και όχι μόνο.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε τα ακόλουθα: «Η Ευρώπη, θα σας έλεγα, ότι πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί.

Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος. Μας ζητάει διαρκώς να παρέχουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες χωρίς αντίστοιχα να μας δίνει μέσα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε πάρει -για να μην αδικώ όλη την προσπάθεια - ένα σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού μας, ο οποίος ανανεώνεται διαρκώς.

Και μόνο την τελευταία χρονιά έχουμε προχωρήσει σε μια γενναία ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όμως, αυτό δεν αρκεί, γιατί το καθημερινό κόστος λειτουργίας αυτής της επιχείρησης ("Ποσειδών") είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Το κόστος μας ξεπερνάει τα 65.000.000 εκ. ευρώ ετησίως, σε έναν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 230.000.000 εκ. ευρώ. Επομένως, συζητάμε για πάνω από το 25% του συνολικού προϋπολογισμού μας -ο οποίος όπως ξέρετε σε κάθε Υπουργείο βασικά καλύπτει τη μισθοδοσία του προσωπικού και τα πάγια έξοδα– ότι πηγαίνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την Ευρώπη, από το Frontex, το έσοδο το οποίο έχουμε άμεσα είναι μόλις 2 εκ. ευρώ. Μάλιστα, γα αυτό το λόγο όταν είχε επισκεφθεί ο κ. Γιουνκέρ την Ελλάδα, επέλεξε να έλθει στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι το μόνο Υπουργείο το οποίο επισκέφθηκε όταν ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Commission και του κάναμε μια εκτενέστατη ενημέρωση για τα θέματα αυτά.

Νομίζω ότι, από την καινούρια περίοδο της Commission, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη αντιμετώπιση επειδή υπάρχει πλέον ένα κοινό μέτωπο όλων των χωρών που έχουν έντονο το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Εκ των ενόντων προσπαθούμε και προσπαθούμε και μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες. Μόλις προχθές συναντήθηκα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από την οποία ζήτησα να μας χρηματοδοτήσει τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τα κρατητήρια ουσιαστικά στα οποία κρατάμε τους παράνομους μετανάστες τις πρώτες 24 με 48 ώρες στα διάφορα νησιά, όταν τους περισυλλέγουμε από τη θάλασσα και τους παρέχουμε κάποιες υπηρεσίες».

Αναφορικά με τις αυξανόμενες ροές παράνομων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας δήλωσε τα ακόλουθα: «Εδώ και πολύ καιρό επισημαίνουμε τον κίνδυνο της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος. Αν δεν είχαμε προχωρήσει στην εντατικοποίηση των περιπολιών και αν δεν είχαμε εμπλέξει και το Πολεμικό Ναυτικό στην όλη διαδικασία επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, το κύμα αυτό θα είχε γίνει πολύ μεγαλύτερο απ' ότι είναι. Γιατί αυτό το οποίο δεν καταγράφεται και δεν ανακοινώνεται είναι πόσα περιστατικά εντοπίζονται στα θαλάσσια τουρκικά χωρικά ύδατα και για τα οποία καλούμε την Άγκυρα να έρθει να τους παραλάβει. Συζητάμε για περίπου άλλο ένα 50 % για να το φανταστείτε!

Αν, δηλαδή, βγήκαν 1.000, άλλοι 500 εντοπίστηκαν όταν βρίσκονταν μέσα στα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας και είπαμε στους Τούρκους να τους περισυλλέξουν, πράγμα το οποίο και κάνανε. Οι παράνομοι μετανάστες, όμως, βρίσκουν άλλους τρόπους για να ξανάρθουν.

Γι αυτό υπάρχουν κι αυτές οι γνωστές καταγγελίες για τα "push-backs" ("επαναπροωθήσεις») που υπάρχουν από μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν προσπαθήσει 3 και 4 φορές να μπουν στην Ελλάδα. Και από τη στιγμή που μπαίνουν τραβάνε και μια καταγγελία για όλες τις παρελθούσες «αμαρτίες» τους. Το φαινόμενο δυστυχώς εκτραχύνεται όσο δυστυχώς εκτραχύνεται και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σήμερα στην Τουρκία φιλοξενούνται πάνω από 1.000.000 εκ. Σύριοι πρόσφυγες πάρα πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει την ελπίδα να γυρίσουν στις εστίες τους εφόσον η εμφύλια σύρραξη συνεχίζεται».

Επίσης σχετικά με τις διαδικασίες των παράνομων μεταναστών μετά τις πρώτες 48 ώρες κράτησής τους είπε τα εξής: Ένα μέρος από αυτούς οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των προσφύγων παραλαμβάνονται από την Αστυνομία και μεταφέρονται στα Κέντρα Κράτησης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους και επαναπροώθησής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Τώρα σε ό, τι αφορά τους πρόσφυγες η διαδικασία είναι ότι ο Εισαγγελέας δεν ασκεί Ποινική Δίωξη.

Τους αφήνουμε με το γνωστό χαρτί της άδειας προσωρινής παραμονής και η συντριπτική πλειοψηφία τους θα σας έλεγα βρίσκει τρόπους για να πάει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Και το λέω αυτό γιατί είναι λίγες τελικά οι αιτήσεις Ασύλου οι οποίες κατατίθενται στην Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονται καθημερινά.

Τέλος αναφορικά με το αν θα έπρεπε και η Ελλάδα να πιέσει τους Ευρωπαίους, θεσμοθετώντας το να φεύγουν όσοι θέλουν από την Ελλάδα σήμειωσε τα ακόλουθα: «Τρία πράγματα τα οποία έγιναν στην Ελληνική Προεδρία και τα θεωρώ σημαντικά.

Το πρώτο είναι ο καινούργιος Κανονισμός για τη Φύλαξη των Θαλασσίων Συνόρων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κανονισμός αυτός μας καλύπτει για το λειτουργικό μας μέρος.

Δεύτερον, η χρηματοδότηση του Frontex, συνολικότερα, γιατί εμείς θέλουμε να έχουμε το Frontex για πολλούς και διαφόρους λόγους στα σύνορά μας και, βεβαίως, για την επιβεβαίωση της εθνικής μας κυριαρχίας στο θαλάσσιο πεδίο μέσα από έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Τρίτον, σταμάτησε η αλλαγή που ήταν να γίνει προς το χειρότερο, όπως ήταν η πρόβλεψη για το Δουβλίνο ΙΙΙ.

Σταμάτησε αυτή η διαδικασία. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ένα μέτωπο των χωρών του Νότου -στο οποίο μετέχει η Ιταλία, που σήμερα έχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία- για να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μιας ευρύτερης επιχείρησης με την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε όλα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το θέμα θα μας ταλανίσει το επόμενο διάστημα όσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή δεν φαίνεται να ηρεμούν και δεν φαίνεται να καλμάρουν οι συρράξεις και οι διαμάχες που υπάρχουν».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter