Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κομισιόν: Περιορισμοί στην υπεραλιεία και για την Ελλάδα

ellada-oikonomia-1

Με απόφαση της Κομισιόν περιορίζεται το όριο αλιείας δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για βακαλάο, σκουμπρί και ρέγκες. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το μέτρο λαμβάνεται για να «ισοσκελιστεί» η υπερ-αλίευση κατά το 2013, ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες σε ψάρια.


«Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί στον αγώνα εναντίον της υπερ-αλιείας οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες. Σ' αυτούς περιλαμβάνεται και ο σεβασμός του ποσοστού αλίευσης», δήλωσε η επίτροπος για θέματα αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη, όπως αναφέρει το Βήμα.
Η Κομισιόν πιστεύει ότι το 75% των ψαριών της Ευρώπης εξακολουθεί να υπεραλιεύεται, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό υπεραλιείας είναι 25%.
Εκτός της Ελλάδας στον πίνακα περιλαμβάνονται η Δανία, Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πολωνία, Ολλανδία και Πορτογαλία.
Τον Μάιο του 2013 η ΕΕ, ύστερα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις πολλών μηνών, κατέληξε σε συμφωνία να σταματήσει η υπερ-αλίευση ώστε να αναπληρωθούν ως το 2020 οι απώλειες σε ιχθυρά.
Επιστημονικές μελέτες και έρευνες υπολογίζουν ότι με τις ποσοστιαίες περικοπές θα σημειωθεί βαθμιαία αύξηση στον πληθυσμό των ψαριών με πιθανότητα να φθάσει τα 15 εκατ. τόνους στο τέλος της δεκαετίας.
Πηγή: in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter